Budi dio naše mreže
Izbornik

Susret obitelji Dubrovačke biskupije

Dubrovnik (IKA)

Susret obitelji Dubrovačke biskupije za dekanate Dubrovnik 1, Dubrovnik 2 i Konavoski dekanat održan je u lapadskoj crkvi sv. Mihajla u petak 1. ožujka.

Program je započeo križnim putem kojeg je predvodio đakon don Tomislav Sikavica i obitelji iz svih navedenih dekanata. Nakon križnog puta slavljena je misa koju je predslavio dr. sc. don Josip Bošnjaković, s Katoličkog bogoslovnog fakulteta u Đakovu i Hrvatskog katoličkog sveučilišta u Zagrebu, uz koncelebraciju domaćeg župnika župe sv. Mihajla don Roberta Ćibarića, župnika župe sv. Ilara don Miljenka Babaića, don Miroslava Karatovića i uz asistenciju đakona Sikavice.

Predvoditelj slavlja je u homiliji protumačio nekoliko istaknutih biblijskih slika iz naviještenog evanđelja, najprije sliku vinograda koja je česta u približavanju odnosa između Boga i naroda, a može se primijeniti i na sliku obitelji, te sliku Crkve zaručnice. Govoreći o prispodobi o vinogradarima, osvrnuo se na Isusov upit farizejima i pismoznancima što će domaćin napraviti s onima koji su ubili njegovoga sina. Oni su odgovorili:  „Opake će nemilo pogubiti, a vinograd iznajmiti drugim vinogradarima što će mu davati urod u svoje vrijeme“. Propovjednik Bošnjaković dodatno je pojasnio: „Rekli bismo da treba kazniti one koji su činili loše. Međutim, Isus iznenađuje. Bog ne kažnjava i ne osvećuje se.  Vidjeli smo u Isusu Kristu da on nije neprijatelje nemilo pogubio, nego je nastavio ljubiti. Isus im kaže: ‘Zar nikada niste čitali u Pismima: Kamen što ga odbaciše graditelji postade kamen zaglavni. Gospodnje je to djelo — kakvo čudo u očima našim!’. Bog na mržnju i nepravdu reagira ljubavlju, u tome je ljepota našega Boga i poticaj za naše živote, da na mržnju odgovaramo ljubavlju, na ogovoranje oprostom, na grube riječi ne odgovaramo grubim riječimam nego uvijek idemo Kristovim putem“.

Nakon molitvenog dijela programa, križnog puta i mise, predavače je predstavila klinička psihologinja Silvia Sokal Gojavić ispred Vijeća za život i obitelj Dubrovačke biskupije, a sve prisutne je pozdravio predsjednik biskupijskog Vijeća za život i obitelj don Marinko Šljivić te zahvalio predavačima.

Gosti predavači na susretu bili su dr. sc. don Josip Bošnjaković i psihologinja Jelena Zadro, iz Centra za promicanje dobrobiti ranjivih osoba pri Hrvatskom katoličkom sveučilištu.

Predavanje i radionicu na temu „Biti suosjećajni parovi i roditelji – prednosti suosjećajne komunikacije“ održao je dr. Bošnjaković.

Dr. Bošnjaković je u svom predavanju istaknuo da je suosjećanje jedan oblik ljubavi prema bližnjima. U središtu je ljubiti, a okolo su neki procesi koje mi živimo u  odnosu prema drugima – praštati, služiti, simpatizirati, milosrđevati – sve je u glagolima jer oni označavaju dinamiku odnosa. „Ljubiti u svom drugom dijelu ima glagol biti. Možemo reći da smo tek kršćani ako ljubimo, da jesam biće ako ljubim“, poručio je dr. Bošnjaković. Predstavio je neke primjere iz Svetog pisma u kojem se ističe suosjećanje kao što su anđeli i lik Hagare te je usporedio zaručnika Salomona i zaručnika Krista. Kroz radionicu je potaknuo parove da kroz praktične vježbe tehnika parafraziranja i verbaliziranja nauče kako razumjeti jedni druge i pokazati suosjećanje.

Psihologinja Zadro održala je predavanje na temu „Roditeljstvo – izazovi granica u odgoju“. Istaknula je kako je ne postoji savršen odgoj niti savršeno roditeljstvo, ali da se roditeljstvo može učiti te citirajući Jaspera Juula naglasila da su najbolji roditelji oni koji ispravljaju svoje pogreške kad ih uoče. „Roditeljske vještine su važne, da volimo dijete, da mu posvećujemo pažnju, da naučimo komunicirati s našim djetetom, da smo strpljivi, da praštamo, da smo dosljedni, da prepoznajemo potrebe djeteta, podučavamo ga ispravnom ponašanju, da dajemo povratne informacije o njegovom ponašanju“, poručila je psihologinja Zadro. Navodeći brojne primjere naglasila je važnost dosljednosti i postavljanja granica u odgoju djeteta te korigiranja ponašanja kod djeteta. „Potrebno je biti kreativan u korigiranju djetetovog ponašanja, možete mu ponuditi alternative za njegovo ponašanje“, potaknula je psihologinja Zadro te istaknula da je potrebno poznavati svoje dijete, predvidjeti situaciju kako će se dijete ponašati i kako roditelji mogu reagirati podučavajući adekvatnijem ponašanju. „Brižan i topao odnos te podučavanje granice su kao dvije tračnice koje trebamo istovremeno voziti i to je jedan od najzahtjevnijih odnosa u roditeljstvu“, zaključila je psihologinja Zadro.

Susret je organiziralo Vijeće za život i obitelj Dubrovačke biskupije uz potporu Središnjeg državnog ureda za demografiju i mlade.

Susret obitelji ostalih triju dekanata Dubrovačke biskupije održat će se u subotu 2. veljače u Korčuli.