Budi dio naše mreže
Izbornik

SUSRET SVEĆENIKA GRADA ZAGREBA I OKOLICE U POVODU PAPINA POSJETA

Zagreb (IKA )

Pomoćni biskup zagrebački Marko Culej, predsjednik Odbora za doček Svetog Oca, pozvao je sve svećenike, koji djeluju na području grada Zagreba i njegove bliže okolice na zajedničko informativno savjetovanje u povodu Papina dolaska.

Zagreb, 27. 8. 94. (IKA) – Pomoćni biskup zagrebački Marko Culej, predsjednik Odbora za doček Svetog Oca, pozvao je sve svećenike, koji djeluju na području grada Zagreba i njegove bliže okolice na zajedničko informativno savjetovanje u povodu Papina dolaska. Susretu u subotu, 27. kolovoza odazvao se veliki broj svećenika, a prisutnima se obratio i kardinal Franjo Kuharić. Na tom sastanku razmatrana su pitanja sudjelovanja svećenika, redovnika i redovnica te vjerničkog puka na središnjoj proslavi Papina dolaska. Pri tom je Kardinal istakao kako je Papin posjet Hrvatskoj hodočasnički zamišljen i da je to za očekivati i od nas. “Tehničkim uređenjem grada, Hipodroma i svega potrebnoga za tako veliki skup ne smije se zanemariti temeljita duhovna priprava nacije. U toj pripravi trebalo bi se omogućiti svim vjernicima da se po sakramentu Ispovijedi pomire s Bogom i s braćom ljudima”, istakao je mons. Culej. U sklopu duhovne pripreme Odbor za liturgiju predložio je obavljanje trodnevnice, za koju će oni također izraditi i načelne prijedloge. Bilo je predloženo da svećenici, koji to mogu, organiziraju devetnice, budući da Papa dolazi u povodu 900. obljetnice Zagrebačke nadbiskupije i grada Zagreba.
Svi svećenici, koji djeluju u gradu Zagrebu i zagrebačkoj regiji, zamoljeni su da uz suradnju svojih župljana pronađu mogućnosti kratkotrajnog smještaja hodočasnika radi njihova odmora i okrepe.
Uoči samog dana Papinog dolaska liturgijski program bio bi nešto intenzivniji. Tako je zamišljeno da bi u večernjim satima bila organizirana pobožnost “Križnoga puta” na Ksaveru, što se predlaže i za sve ostale župe, a za tu zgodu napisan je i poseban tekst, koji će biti objavljen u Glasu Koncila. Nakon “Križnoga puta” u zagrebačkoj prvostolnici kardinal Franjo Kuharić predvodio bi svečanu liturgiju, ukoliko ne ode u Sarajevo. Po završetku misnog slavlja na Gornjem Gradu s početkom u 20.30 sati bilo bi skazanje na temu “Majka Božja od Kamenitih vrata”, koje bi završilo u 23.00 sa svečanom zvonjavom svih zvona grada Zagreba. Ta zvonjava u čast Papina posjeta ponovila bi se i u subotu u 19.00 sati, u vrijeme kada Papa bude ulazio u katedralu, ali sada zvonjavom svih zvona u Republici Hrvatskoj.