Budi dio naše mreže
Izbornik

Susret župnika bogoslova Nadbiskupskoga bogoslovnog sjemeništa

Zagreb (IKA)

U Nadbiskupskom bogoslovnom sjemeništu u Zagrebu održan je 26. travnja susret odgojitelja, župnika i njihovih bogoslova.

Susret je okupio 42 svećenika župnika koje su srdačno dočekali njihovi bogoslovi zajedno s odgojiteljima Bogoslovije na čelu s rektorom preč. Željkom Faltakom. Nakon osvježenja i okrjepe po dolasku, susret sa župnicima nastavljen je u bogoslovnoj dvorani za sastanke.

Sve nazočne na početku je pozdravio rektor Faltak, zahvalivši župnicima na njihovu dolasku i zaželjevši im srdačnu dobrodošlicu. Nakon rektorova uvodnog pozdrava, prisutnim župnicima su se obratili odgojitelji vlč. Mario Dukić i vlč. Josip Đurin, koji su predstavili odgojne programe i život u Bogosloviji za prvu i drugu (vlč. Dukić) te treću, četvrtu i petu (vlč. Đurin) godinu svećeničke formacije.

Potom su župnicima važnost duhovničke službe u praćenju bogoslova na njihovu putu prema svećeništvu predstavili vlč. Anto Pavlović i vlč. Ivan Grbešić, duhovnici u Bogosloviji. Vlč. Pavlović je naglasio važnost duhovnog vodstva i osobnog pristupa u duhovnoj formaciji bogoslova, spomenuvši određene kulturološke uvjetovanosti i poteškoće koje se nalaze na tom putu. Vlč. Grbešić je, s druge strane, govoreći i na temelju osobnog iskustva istaknuo potrebu živog duhovnog odnosa bogoslova i njihovih župnika.

U nastavku susreta rektor Faltak je župnicima govorio o važnosti odnosa Nadbiskupskoga bogoslovnog sjemeništa i župnih zajednica te o ulozi župnika u svećeničkoj formaciji bogoslova, dotaknuvši se činjenice da bogoslovi dolaze iz različitih životnih sredina i okolnosti kao i važnosti mišljenja župnika o njihovim bogoslovima za vrijeme dok borave na župi. Nakon rektorova izlaganja, u kratkoj raspravi kao završnom dijelu službenoga susreta, župnici su imali prilike postaviti pitanja i izreći svoja iskustva u njihovom radu i praćenju bogoslova.

Župnici, bogoslovi i odgojitelji zatim su u bogoslovnoj kapeli Presvetog Srca Isusova izmolili molitvu Kraljice neba a onda nastavili svoj susret na svečanom ručku u blagovaonici. Župnike je uime svih bogoslova pozdravio i zahvalio bogoslov V. godine Domagoj Topić. Poslije ručka, župnici su se zadržali u Bogosloviji u prigodnom druženju i razgovoru sa svojim bogoslovima.