Budi dio naše mreže
Izbornik

SV. ILIJA PROSLAVLJEN NA SV. GERI

Sošice (IKA )

Euharistijskim slavljem koje je kraj kapelice sv. Ilije proroka na vrhu Žumberačke gore Sv. Gera, u nedjelju 24. srpnja predvodio zagrebački pomoćni biskup Juraj Jezerinac i pomoćni biskup ljubljanski Jozef Kvas

Sošice, 25. 7. 1994. (IKA) – Euharistijskim slavljem koje je kraj kapelice sv. Ilije proroka na vrhu Žumberačke gore Sv. Gera, u nedjelju 24. srpnja predvodio zagrebački pomoćni biskup Juraj Jezerinac i pomoćni biskup ljubljanski Jozef Kvas, u koncelebraciji s mnoštvom hrvatskih i slovenskih svećenika rimskog i bizantinsko-slavenskog obreda, proslavljen je u okviru obilježavanja devet stoljeća zagrebačke biskupije blagdan sv. Ilije proroka. Na početku svečanosti biskup Jezerinac blagoslovio je zvono kapelice, što ga je darovao nadbiskup zagrebački kardinal Franjo Kuharić, koji je prošle godine i blagoslovio ovu kapelicu, koja potječe iz 15. st. i primjer je gotičkog sakralnog graditeljstva. Kapelica je obnovljena zalaganjem župnika u Stojdragi Mile Vranešića.
Pozivajući sve na molitvu, biskup Jezerinac je istaknuo da je ovaj susret vjernika iz Hrvatske i Slovenije znak da smo svi jedno u Kristu, iako se razlikujemo. “Neka ovo bude znak naše volje za razumijevanjem, zbližavanjem, da se ne vežemo uskim pogledima koji razdvajaju, nego istom vjerom u Krista”, rekao je biskup Jezerinac. Ljubljanski pomoćni biskup Jožef Kvas dodao je da nas sve povezuje ista vjera svete braće Ćirila i Metoda i svih onih koji u srcu nose mir i nadu i rade na zbližavanju i suživotu u vjeri koja se navješta Radosnom Viješću. Grkokatolički župnik i dekan žumberački Mile Vranešić poručio je vjernicima da odbace sve one politikante koji žele razdijeliti i zavaditi narod na ovom mjestu susreta i ljubavi u zajedništvu. Proštenju na Sv. Geri bio je nazočan i župan zagrebački Ivica Gaži. Crkveno slavlje završilo je bogato kulturno-zabavnim programom.