Budi dio naše mreže
Izbornik

Sv. Ivan Nepomuk proslavljen kod jezera Bukovnik

Ogulin (IKA)

Blagdan sv. Ivana Nepomuka svečano je proslavljen 16. svibnja kod svečeve kapele u ogulinskom naselju Vučićima kod jezera Bukovnik. Bila je to šesta godina da se slavi misa kod obnovljene kapelice u lijepoj prirodi u nazočnosti više od stotinu vjernika.

Kapelicu je podignuo 1879. godine Dragutin Muček na mjestu snažnog izvora pored rijeke Dobre, da bi ju uz pomoć sumještana obnovio Zvonko Sušanj i zidarski obrt Matek.

Misu je predvodio župnik župe sv. Križa iz Ogulina Josip Štefančić, a animirala je s. Pankracija Žižić i župne pjevačice. „Premda je vrijeme dosta hladno u srcima nam je danas vrlo toplo“, istaknuo je na početku propovjednik te poručio da se Bog služi ljudima da bi bio prisutan uz njih. Mi smo pozvani da se Bog nama služi, da budemo njegovi svjedoci. No ima i onih poput Jude koji nisu jaki kao svjedoci, ima puno proračunatih kršćana. Bog nam zato nudi svece da uvidimo kakav je naš odnos s njime, može li se Bog ponositi s nama. Upravo je takav svetac bio Ivan Nepomuk iz grada Pomuka u Češkoj iz 14. stoljeća. Suprotstavio se svjetovnoj vlasti kralja Vjenceslava kao i njegovoj želji da mu prenese ispovjednu tajnu. Nakon mučenja bačen je u Vltavu, a svecem ga je proglasio 19. ožujka 1729. papa Benedikt XIII. Sv. Ivan Nepomuk najbolji na je primjer vjere, baš kao i naš blaženik Alojzije Stepinac, rekao je vlč. Štefančić.

Nakon misne vjernici Bukovnika i Vučića kao i hodočasnici iz ostalih dijelova Ogulina zadržali se na agapeu kojeg su priredili domaćini na čelu s predsjednicom MO Sv. Jakov Anđelkom Salopek.