Budi dio naše mreže
Izbornik

Sv. Ivan Nepomuk proslavljen u kapeli kod jezera Bukovnik

Ogulin (IKA)

Blagdan sv. Ivana Nepomuka svečano je u nedjelju 16. svibnja proslavljen u ogulinskoj Župi sv. Križa kod kapele Sv. Ivana Nepomuka u naselju Vučićima kod jezera Bukovnik.

Bila je to osma godina u nizu da se kod obnovljene kapelice slavi misa u predivnoj prirodi u nazočnosti blizu stotinu vjernika. Kapelicu je 1879. godine podignuo Dragutin Muček na mjestu snažnog izvora pored rijeke Dobre.

Misu je predvodio župni vikar Župe sv. Križa iz Ogulina vlč. Bruno Lovaković, a gitarom je animirao vjeroučitelj Tomislav Kljaić. „Dok je bio dijete, sv. Ivan Nepomuk, premda smrtno bolestan, ozdravio je po molitvama svojih roditelja. Mučenički je umro spaljenog tijela i bačen u Vltavu“, pojasnio je na početku propovjednik te istaknuo da su sveci kao zvijezde na nebu koje mi smrtnici pratimo. Zatim je na temelju nedjeljnog čitanja istaknuo da je Gospodinovim uzašašćem završena Isusova vidljiva nazočnost, nakon koje apostoli čekaju dar Duha Svetoga. Dvanaest apostola simboliziraju 12 izraelskih plemena. Apostolima je uloga da budu veza povijesnog Krista i novoga koji djeluje u Crkvi. U čovjeka je nažalost ušao grijeh, smrt i požude tijela, očiju i oholosti života. Kršćani danas ne trebaju bježati od svijeta već taj svijet trebaju čuvati od zla, da postanu sol zemlje, svjetlo svijeta i zgrada na stijeni, rekao je vlč. Lovaković. Nakon misne vjernici Bukovnika i Vučića kao i hodočasnici iz ostalih dijelova Ogulina zadržali se na agapeu kojeg su priredili domaćini na čelu s predsjednicom MO Sv. Jakov Anđelkom Salopek.