Budi dio naše mreže
Izbornik

Sv. Jelena križarica proslavljena u Rakovici

Rakovica (IKA)

Blagdan zaštitnice Župe sv. Jelene Križarice u Rakovici svečano je proslavljen misom koju je predvodio  župnik Donjeg Lapca, Boričevca i Zavalja Dino Rupčić.

U propovijedi je vlč. Rupčić govorio o sv. Jeleni koja je “nakon što joj je sin Konstantin omogućio da iz ‘opanaka uđe u cipele’ ostala ista jednostavna žena najbliža malim ljudima”. Parafrazirajući današnje vrijeme, daj mi vlast pa ću ti pokazati kakva sam, prilika je da otkrijemo suvremene sv. Jelene. Današnja svetica bila je ponizna u srcu i žena koja je mnoge izbavila iz ropstva i progonstva. Bila je osoba praktičnih manira i vjere, danas bi takvu trebalo tražiti svijećom. Ljudi danas znaju reći, „on je dobar pop ali loš čovjek” ili obrnuto, no teško je naći i dobrog popa i dobrog čovjeka. Sv. Jelena je izgubila ugled u visokim krugovima ali je imala povjerenje malih ljudi. Njena vjera bila je živa, isticala se pobožnošću i poniznošću. Skromno se odijevala  i siromahe je dvorila. Dala je na Kalvariji tražiti Kristov križ iz žarke ljubavi za Isusa da bi sačuvala Kristov tron. Sve je to radila s ljubavlju, zaključio je vlč. Rupčić.

U župnoj crkvi okupilo se tradicionalno mnoštvo župljana i hodočasnika. Koncelebrirala su sedmorica svećenika na čelu s domaćim župnikom don Matom Kujundžićem i župnikom i dekanom slunjskim mons. Milom Pecićem. Pjevanje je predvodio župni zbor pod vodstvom Lucije Brozinčević a psalme je izveo akademski pjevač Tomislav Božičević. Nakon proslave Velike Gospe u Cetingradu i Zavalju i Rokove u Cvitoviću, sv. Jelena križarica u Rakovici je treći veliki crkveni događaj u Slunjskom dekanatu.  U toj je župi prije osam godina priređeno državno obilježavanje 1700. obljetnice Milanskog edikta u Hrvatskoj. 

Župnik don Mate Kujundžić na kraju je zahvalio svim dionicima slavlja a zahvalio je i župljanima na zajedništvu posljednje dvije godine jer mu je to ujedno bio oproštaj od župe. Nakon mise ispred crkve je nastavljeno druženje uz glazbu i ples od strane KUD-a Izvor iz Rakovice.