Budi dio naše mreže
Izbornik

Svaki deveti kršćanin u svijetu progonjen zbog vjere

Strasbourg (IKA)

Prema posljednjem izvješću organizacije „Open doors”, koje je ovoga tjedna predstavljeno u Europskom parlamentu u Strasbourgu, kršćanstvo je i dalje najprogonjenija vjera na svijetu.

Neprestani pritisci, ubojstva, uhićenja i razaranje crkava samo su neki od primjera progona 245 milijuna kršćana. Među pet zemalja u kojima se odvija najteži progon kršćana su Sjeverna Koreja, Afganistan, Somalija, Libija i Pakistan. Podaci pokazuju da jedan od devetero kršćana u svijetu danas doživljava progon zbog svoje vjere, dok je stanje u Africi još dramatičnije gdje čak jedan od šestero kršćana doživljava određenu vrstu nasilja, čime se najviše ističe Nigerija gdje je ubijena većina kršćana u 2018. godini.

U kolijevci kršćanstva situacija nije ništa bolja, Sirija se nalazi na jedanaestom, a Irak na trinaestom mjestu Open doors popisa. Upravo o stanju u Siriji raspravljalo se i na ovotjednoj plenarnoj sjednici Europskoga parlamenta, a u raspravu se uključila i hrvatska zastupnica Marijana Petir koja je upozorila da se progon kršćana u Siriji ponovno pogoršava, podsjetivši kako je na prošlogodišnjemu World Watch popisu Sirija bila na petnaestom mjestu.

„Ne možemo se nadati da će sljedeća godina biti bolja od prošle. Premda se Daesh počeo povlačiti iz Sirije, antikršćanski mentalitet ostao je na prostoru koji je kolijevka kršćanstva i na kojemu se kršćanstvo održalo stoljećima. Mi imamo odgovornost prema Siriji i sirijskim kršćanima. Kršćani u Siriji kažu da osjećaju da nemaju nikakva prava i traže da mi budemo njihov glas“, kazala je zastupnica Petir.

Još je jednom iskazala žaljenje što Europska komisija i Visoka predstavnica Mogherini ne prepoznaju to pitanje kao prioritet. Stoga je pozvala nacionalne Vlade da kroz Vijeće i svoju vanjsku politiku pruže progonjenim kršćanima konkretnu pomoć i traže od Komisije da zaštiti kršćane kojima prijeti nestanak na mjestu gdje je kršćanstvo nastalo.

Kada je riječ o zauzimanju za prestanak progona kršćana, zastupnica Petir prošloga tjedna učinila je dodatne napore kada je u pitanju zaštita kršćana u Pakistanu, zemlji koja je na visokom petom mjestu na Open Doors ljestvici. Petir je s kolegama uputila zastupničko pitanje Europskoj komisiji u kojem se traži rješenje za nepovoljan položaj pakistanskih kršćana kojima su uskraćena osnovna ljudska prava kao izbjeglicama na Tajlandu. Petir je poslala i prosvjedno pismo pakistanskom premijeru Imranu Khanu u kojem traži pojašnjenje za onemogućavanje putovanja na Svjetski dan mladih u Panamu skupini mladih pakistanskih katolika koji su, unatoč posjedovanju svih relevantnih dokumenata, zadržani od strane imigracijskih službi i nije im dopušteno ući u zrakoplov.

Zastupnica Petir upozorava da je situacija u Pakistanu uistinu dramatična. „Pakistanski kršćani žive u strahu za vlastiti život, s diskriminacijom su suočeni na svakom koraku, kršćani u Pakistanu mogu raditi samo niskokvalificirane poslove, djeca su zakinuta za obrazovanje. Kršćani iz Pakistana bježe na Tajland koji nije potpisnik Konvencije o izbjeglicama, gdje su opet suočeni sa životom u nehumanim uvjetima, no radije biraju takav život, nego onaj u Pakistanu”, ističe Petir koja je, prije mjesec dana primila i nagradu pakistanske Kršćanske demokratske strane za svoj predan rad u zaštiti pakistanskih kršćana, priopćeno je iz Ureda zastupnice u Europskom parlamentu Marijane Petir.

Ključne riječi:
open doors Petir