Budi dio naše mreže
Izbornik

S. Ivana Margarin: Trebamo moliti za progonjene kršćane ali i progonitelje

Zagreb (IKA)

Ravnateljica Papinskih misijskih djela u Republici Hrvatskoj s. Ivana Margarin je 19. siječnja 2023. dala izjavu za Hrvatski katolički radio povodom objavljivanja godišnjeg izvještaja o progonu kršćana u svijetu (World Watch List 2023), posebno se osvrnuvši na situaciju u Nigeriji.

Godišnji izvještaj o progonu kršćana u svijetu (World Watch List 2023) objavila je organizacija Open Doors. U proteklih godinu dana progon je doživjelo 360 milijuna kršćana diljem svijeta. Ubijen je 5621 kršćanin, 4542 su uhićena, a 5259 ih je oteto.

„U ovako teškim situacijama u kojima slušamo, gledamo i dobivamo informacije s različitih strana, nekad se zapitamo što to možemo učiniti, i možemo li išta učiniti. Ono što zasigurno možemo jest moliti se za ljude koji su podvrgnuti takvom nasilju. Naravno, kako nas naša vjera uči, moliti se i za one koji čine to nasilje da im Gospodin prosvijetli razum, da im da im otvori srca i da ih obrati da se takve stvari više ne bi događale“, istaknula je s. Ivana.

Dodala je da, međutim, treba biti svjestan progona dok god se događa. „Moramo tražiti način kako olakšati patnju. To možemo činiti svojom molitvom, ali uvijek i materijalnom pomoću da bismo onima koji su poslani među te narode, konkretno našim misionarima, omogućili načine da budu doista na pomoć ljudima kojima su poslani.“

Više od 90 % kršćana koji su stradali zbog svoje vjere (5014) ubijeno je samo u Nigeriji.

Činjenica da je Nigerija najveća afrička zemlja, s ogromnim brojem stanovnika koji žive u velikom siromaštvu, već samo po sebi daje određeni kontekst, rekla je nacionalna ravnateljica Papinskih misijskih djela. Osim toga Nigerijci žive u politički kompleksnoj situaciji, osobito u posljednjih nekoliko mjeseci i tjedana „kada se približavaju predsjednički izbori, što doprinosi nestabilnosti zemlje koja je ionako u velikom problemu s kriminalom, s međuplemenskim borbama, a onda, naravno, pritom dolaze do izražaja i vjerski sukobi, što nas dovodi do podatka da je, nažalost, najviše katoličkih svećenika ubijeno upravo u toj zemlji“.

„Mi imamo u Nigeriji dvije hrvatske misionarke, članice zajednice karmelićanki Božanskog Srca Isusova, s. Anu Mariju Maleš i s. Luciju Vincek. One se nalaze u saveznoj državi Imo koja se nalazi na jugoistoku Nigerije koji je pretežno kršćanski, dok je istočni dio Nigerije pretežno muslimanski. Ako možemo tako reći u ovom kontekstu – nasreću, to je mirniji dio Nigerije, osobito jer u toj zajednici gdje se one nalaze živi i lokalni kralj, odnosno lokalno pleme koje je katoličko i koje je sestrama vrlo naklonjeno, odnosno, prepoznaje njihov rad, prepoznaje njihovo zalaganje, cijeni njihov čin dolaska u njihovu zemlju i to što su ostavile Europu i svoje okružje da bi došle u njihov narodi, u njihovu zajednicu, gdje se sestre zalažu, osobito kroz obrazovanje djece, jer imaju vrtić, održavaju kateheze i pokušavaju na sve načine doći do siromašnih ljudi u tom kraju“, kazala je s. Ivana.

Sestre misionarke unutar čitave kompleksne situacije „pokušavaju davati sve od sebe da bi ljudima pokazale i svojim prisustvom donijele Božju blizinu, Božju brigu i nekako unijele dobrotu u taj nestabilni svijet“, dodala je.

Pozvala je hrvatske „vjernike na molitvu, kako za naše sestre tako i za sve progonjene kršćane“, kao i za „one koji čine nasilje da bi se obratili“ te da mir doista zavlada čitavim svijetom.