Budi dio naše mreže
Izbornik

Ključna riječ: misionari

U 2021. godini ubijeno 22 misionara

U svijetu je 2021. godine ubijeno 22 misionara, riječ je o 13 svećenika, jednom redovniku, dvije redovnice i šest laika, navedeno je u izvještaju Agencije Fides koje je prenijela hrvatska redakcija Vatican Newsa.

S. Vedrana Ljubić zahvaljuje za molitve

Misionarka s. Vedrana Ljubić (61), koja je 23. prosinca navečer napadnuta u Soroti u Ugandi, uspješno se oporavlja i dobro je, potvrdila je to u razgovoru za Hrvatski katolički radio.

U svijetu u 2020. godini ubijeno 20 misionara

Prema podatcima agencije Fides, u 2020. godini ubijeno je 20 misionara. Njima je posvećen Dan molitve i posta u spomen na misionare mučenike, koji se podudara s liturgijskim spomenom svetoga Oscara Arnulfa Romera, nadbiskupa San Salvadora, koji je ubijen 1980 godine dok je slavio svetu misu, prenosi hrvatski ured Vatican Newsa u subotu 27. ožujka.

Humanitarna akcija misionara Župe Presvetog Srca Isusovog na riječkom Zametu

Petu godinu za redom misionari Župe Presvetog Srca Isusova na Zametu u Rijeci održali su u korizmi humanitarnu akciju u kojoj su predstavili proizvode koje su sami izrađivali (krunice, narukvice, platnene vrećice s logotipom Župe, ukrasne vaze i dr.) i za koje su prikupljali dobrovoljni novčani prilog. U izradi kolača uključuju se i drugi župljani, poglavito članovi Velikog zbora Župe, objavila je Riječka nadbiskupija na svojim mrežnim stranicama u petak 26. ožujka.

Svjetski dan misija obilježavat će se u nedjelju 18. listopada

Kongregacija za evangelizaciju naroda otklonila je sve sumnje oko moguće odgode ovogodišnjeg obilježavanja Svjetskog dana misija zbog pandemije koronavirusa, te je u petak 28. kolovoza potvrđeno da će se Svjetski dan misija održavati kao i dosad, odnosno predzadnje nedjelje u listopadu. Ove će se godine Misijska nedjelja, dakle, održati 18. listopada, javlja Vatican News.

Biskup iz Tanzanije pohodio sjedište HBK

Pomoćni biskup Nadbiskupije Arusha Prosper Balthazar Lyimo u višednevnom je pohodu Hrvatskoj. Ovih se dana susretao s članovima misijskih skupina u župama Đakovačko-osječke nadbiskupije, a 26. veljače posjetio je i sjedište HBK na zagrebačkom Ksaveru. Suslavio je misu Pepelnice koju je za djelatnike HBK predslavio generalni tajnik hvarski biskup Petar Palić.

Izvještaj Agencije Fides: U 2019. ubijeno 29 misionara

Prema podacima koje je prikupila Agencija Fides koja djeluje pri Kongregaciji za evangelizaciju naroda, u 2019. godini ubijeno je 29 misionara, a među njima je 18 svećenika, jedan trajni đakon, dva časna brata, dvije redovnice i šest laika.

1 2