Budi dio naše mreže
Izbornik

Sve dublje zajedništvo s pravoslavnima

Papin angelus u nedjelju, 27. listopada 1996.

Predraga braćo i sestre!
1. Jutros sam imao sreću sudjelovati u božanskoj liturgiji sv. Ivana Zlatoustog koju su slavili biskupi i svećenici bizantinsko-ukrajinskog obreda. Zajedno smo zahvalili Gospodinu za obnove, 1646. g. u Užgorodu, punog zajedništva Ukrajinske Crkve s Rimskom apostolskom Stolicom. Taj me spomen mišlju nosi prema braći kršćanskog istoka, osobito prema jasnim Pravoslavnim Crkvama, s kojima nas veže duboko zajedništvo vjere za koje svi želimo da dođe do punine, u poslušnosti Kristovoj volji. U vrijeme nedavnog oporavka u bolnici velika mi je utjeha bila primiti izraze solidarnosti od različite braće tih Crkava. Njima su upravljeni izrazi moje dirljive zahvalnosti, zajedno s jamstvom posebnog sjećanja u molitvi.

2. Rimska biskupija danas slavi Dan katoličke škole. Nadahnjujući se na nacrtu da se “ukorijeni u Evanđelju”, katoličke škole pružaju važno služenje Crkvi i društvu tvoreći suvremene istaknute odgojne ustanove, otvorene također učenicima drugih narodnosti, uljudbi i vjera. Dok ohrabrujem napore onih koji se zauzimaju da izbor takvog načina odgoja ne optereti nepravedno obiteljski proračun, pozivam cijelu biskupijsku zajednicu da podupre molitvom i uobičajenom solidarnošću poslanje katoličke škole.

3. Spomen na školu poziva nas uzdići pogled prema Djevici Mariji i njezinu zaručniku sv. Josipu, u čijoj je školi mali Isus rastao i odgajao se u vedrini života uređena prema Božjem zakonu i obradovana ljubavlju. Neka njihov uzvišeni primjer nadahne svaku odgojnu zajednicu, vodeći njezinu odgojnu, moralnu i duhovnu zadaću u službi zdravog i skladnog rasta mladih naraštaja.