Budi dio naše mreže
Izbornik

Svečana dodjela odluka korisnicima Nadbiskupijske zaklade „Dr. Nikola Dogan“

Đakovo (IKA)

U dvorani biskupa Mandića Središnje nadbiskupijske i fakultetske knjižnice u Đakovu u ponedjeljak, 20. studenoga održana je svečana dodjela odluka korisnicima Nadbiskupijske zaklade „Dr. Nikola Dogan“, izvijestio je Tiskovni ured Đakovačko-osječke nadbiskupije.

Ove godine Zaklada je dodijelila ukupno 78 odluka – osnovnoškolcima, srednjoškolcima i studentima.

U službi riječi nakon naviještenog evanđelja o slijepcu od rođenja prigodni nagovor uputio je đakovačko-osječki nadbiskup Đuro Hranić. Rekao je kako slijepac viče za Isusom s velikom vjerom da usliši njegovu molbu i njegove potrebe. Smatra da su se i korisnici našli u takvoj situaciji kada su vjerovali da se jedino na Boga mogu osloniti. Zaklada već dvanaestu godinu u nizu nastoji odgovoriti potrebama učenika, srednjoškolaca i studenata. Potaknuo je nazočne na marljivost i zalaganje u stjecanju znanja te težnju za izvrsnošću: „jer naša domovina Hrvatska, naša draga Slavonija, ova Nadbiskupija treba vas pametne, mudre, školovane, stručne, kompetentne i sposobne jednoga dana preuzimati odgovorne službe u našem društvu.“

Rekavši kako karitativno djelovanje prati Crkvu od samih njezinih početaka i kroz čitav njezin život, a rađa se iz euharistijskoga zajedništva, izrazio je osobitu blizinu i osjećaje bratske solidarnosti sa svima koji su se okupili na ovoj dodjeli odluka te zahvalio svima koji su pomogli Zakladu, svjestan da je ova pomoć tek ‘kap u moru’ potreba. Na kraju obraćanja svima je poželio blagoslov i uspjeh u daljnjem školovanju i studiranju.

U Caritas su pristigle 202 molbe od kojih je 63 osnovnoškolaca, 90 srednjoškolaca i 46 studenata i 3 studenata na poslije diplomskom studiju. Povjerenstvo je, nažalost, moralo odbiti mnoge te su odgovorili na molbe 78 podnositelja, a ukupan iznosu pomoći za 10 mjeseci školske godine bit će 72.300 eura.

Upravitelj Zaklade vlč. Drago Tukara okupljenima je dao upute i informacije o realiziranju ove pomoći te ih potaknuo da se jave svojem župniku te budu u stalnom kontaktu s njime. Zahvalio je nadbiskupu Hraniću kao i članovima Povjerenstva Zaklade: dr. sc. Ivanu Zirdumu, profesoru u miru te vlč. Mati Gašaparoviću – ravnatelju Ustanove za uzdržavanje klera te djelatnicima Caritasa koji su obradili pristigle dokumentacije.

Dodjelu odluka glazbenim točkama pratili su studenti KBF-a Iva Ferbežar, Emanuel Frankol, Valentino Kujundžić i Mateo Špiranec.

Nadbiskupijska Zaklada „Dr. Nikola Dogan“ koja djeluje na području Đakovačko-osječke nadbiskupije ustanovljena je 2008. Prvi je svoja sredstva za učenike i studente u potrebi oporukom ostavio prof. dr. sc. Nikola Dogan, generalni vikar tada Đakovačke i Srijemske biskupije, kanonik i prvi dekan KBF-a u Đakovu, po kojemu je Zaklada i dobila ime. Uz Nadbiskupijsku ustanovu za uzdržavanje klera i drugih crkvenih službenika i svećenike, Zakladu pomažu i mnogi ljudi dobra srca.

Ključne riječi:
Zaklada "Dr. Nikola Dogan"