Budi dio naše mreže
Izbornik

Svečana proslava Bogojavljenja u Križevcima

Križevci (IKA)

U grkokatoličkoj katedrali Presvete Trojice u Križevcima svečano je 6. siječnja proslavljena svetkovina Bogojavljenja Gospoda našega Isusa Krista.

Proslava je započela uoči svetkovine, 5. siječnja navečer, svečanim predblagdanskim bdjenjem – Velikim povečerjem s litijom koje je služio križevački vladika Milan Stipić. Na samu svetkovinu Bogojavljenja, 6. siječnja, biskup je služio svečanu arhijerejsku liturgiju s blagoslovom tzv. ”jordanske vode” kojim je poškropio sve nazočne vjernike.

Vladika Stipić u propovijedi je protumačio teološki sadržaj te velike svetkovine u kojoj se Bog objavio kao Presveta Trojica kod Isusova krštenja na Jordanu. ”Blagoslov vode i škropljenje njome podsjećaju nas na naše vlastito krštenje, kojega velika većina nije bila svjesna jer su kršteni kao djeca. ”Zato uvijek imamo iznova potrebu posvijestiti sebi svoje krštenje, sjetiti se da smo članovi Kristova Tijela Crkve i da smo ucijepljeni u Presvetu Trojicu. Od dana našega krštenja mi smo u samoj biti svoga čovještva drugačiji, bogoliki, Kristova braća i sestre.

Činjenica da smo kršteni – nacijepljeni na Krista – trebala bi nam u životu biti okosnica, jer smo po krštenju postali djeca Božja, a to je najveće dostojanstvo koje čovjek na zemlji može imati. I svetkovina Bogojavljenja i blagoslov vode neka nam budu prigoda da iznova otkrijemo svoje krsno dostojanstvo”, rekao je biskup Stipić.