Budi dio naše mreže
Izbornik

Svečano otvoren muzejsko-galerijski prostor u dominikanskome samostanu u Bolu

Bol (IKA)

U povodu obilježavanja 800. obljetnice dolaska dominikanaca na hrvatske prostore u petak 11. lipnja svečano je otvoren muzejsko-galerijski prostor u sklopu dominikanskoga samostana Sv. Marije Milosne u Bolu na Braču, objavljeno je na mrežnoj stranici dominikanci.hr.

Na restauraciji umjetnina i arhivske građe te na realizaciji muzejske zbirke sudjelovala je nekolicina državnih ustanova na čelu s Ministarstvom kulture i medija Republike Hrvatske te privatna poduzeća i pojedinačni restauratori.

Muzejska zbirka sadržava vrijedna umjetnička djela i arheološke predmete, liturgijsko posuđe i liturgijske knjige, crkveno ruho, brojne vrijedne rukopise, isprave i kodekse te knjige. Zanimljiva je i vrijedna numizmatička kolekcija s vrlo rijetkim primjerima antičkog novca. Izlošci obuhvaćaju razdoblje od prapovijesti, preko antike do 18. stoljeća. Za vrijeme sanacije prostora muzeja obnavljani su i određeni muzejski eksponati – od kojih neki dosad još nisu bili dostupni široj javnosti – poput plašta iz prve trećine 18. stoljeća i moćnika s likom Krista Spasitelja iz 15. stoljeća. Novi postav muzeja čine, primjerice, zavjetni darovi bolskih vjernika, tzv. „Gospino zlato“, odnosno „Gospin nakit“, od kojih neki datiraju i iz vremena osnivanja bolskoga samostana.

Na početku programa otvorenja uzvanicima se obratio domaćin provincijal Hrvatske dominikanske provincije fr. Slavko Slišković, koji je u svojem obraćanju istaknuo svoje zadovoljstvo što je baš u godini kad hrvatski dominikanci slave svoj Jubilej otvoren novouređeni muzejski prostor te istaknuo želju da postane duhovna oaza bogate baštine Bola i Hrvatske.

Provincijal je potom zahvalio voditeljima konzervatorskih radova i postava muzejske zbirke dr. sc. Radoslavu Bužančiću i dr. sc. Vanji Kovačić iz Konzervatorskog odjela u Splitu, Renati Andjus i Karmen Gagro koje su priredile liturgijsko srebro i „Gospin nakit“ te projektantici sanacije Mirjani Kovačić, dipl. ing. građ., iz poduzeća Genista iz Splita. Isto tako fr. Slavko zahvalio je izvođaču radova, poduzeću Rocoso iz Trogira. Na restauraciji umjetnina i arhivske građe sudjelovali su Hrvatski restauratorski zavod i Državni arhiv u Splitu te restauratori: Renata Andjus, Maja Veliconga Novoselac, Ivan Gagro, Giuseppe Savà, Zrinka Savà i Tihana Višić, istaknuo je provincijal. Osim izvođačima radova fr. Slavko je uputio zahvalu i dominikancima koji su dali poseban doprinos u realizaciji projekta: svome prethodniku fr. Anti Gavriću, u čijem mandatu je započela obnova, i tadašnjem ekonomu Provincije fr. Kristijanu Draganu Raiču, sadašnjem ekonomu fr. Zvonku Džankiću te starješinama samostana fr. Damiru Šokiću – koji je bio starješina u počecima obnove muzejske zbirke – i fr. Mihaelu Mariju Tolju, sadašnjemu starješini.

Zatim je zbirku predstavila voditeljica konzervatorskih radova i cijeloga postava dr. sc. Vanja Kovačić, koja je istaknula posebnost i značaj tog iznimnog blaga kulturno-umjetničke baštine koju dominikanci tako brižno čuvaju. Osim predstavnika kulturnih institucija otvorenju su prisustvovali i predstavnici državne te lokalne vlasti. Uzvanike je pozdravila i načelnica Općine Bol Katarina Marčić, koja je zahvalila svima koji su na bilo koji način sudjelovali u financiranju obnove i na samoj obnovi muzejskog prostora. Istaknula je njegov izniman kulturno-povijesni značaj te kako ovakav sadržaj uvelike doprinosi bolskoj turističkoj ponudi.

Zamjenik župana Splitsko-dalmatinske županije Blaženka Bobana Stipe Čogelja naglasio je koheziju kulturnog turizma sa sportskim turizmom budući da se otvorenje muzejskoga prostora poklopilo vremenski i s WTA teniskim turnirom koji se održava u Bolu. Na kraju je prigodni govor održao i dr. sc. Ivica Poljičak, državni tajnik i izaslanik ministrice kulture i medija dr. sc. Nine Obuljen Koržinek. Naglasio je važnost čuvanja kulturnoga i duhovnoga blaga na reprezentativan, suvremen i dostojan način. Istaknuo je kako se, osim vrijednih umjetnina koje netko ovdje može pogledati, također može vidjeti i tko su Hrvati kao narod, te kako iako nisu tako brojni i nalaze se na relativno malom teritorijalnom prostoru, na svjetskoj karti kulture, duhovnosti i opstojnosti zaista mogu pokazati pravo bogatstvo. Ovaj muzejski postav, smatra Poljičak, može Hrvatskoj biti na ponos.

Svečanost otvaranja obogatio je i glazbeni program. U prvome dijelu nastupio je Trio Veljak, dok su u drugome dijelu nastupili Klapa Šufit i KUD Jedinstvo. Program je moderirala Ana Buljat, a svečano otvorenje popratili su i različiti mediji.