Budi dio naše mreže
Izbornik

Svećenici Mariborske nadbiskupije u posjetu Varaždinskoj biskupiji

Varaždin (IKA)

Svećenici Mariborske nadbiskupije svake godine, druge srijede u mjesecu lipnju imaju dan zahvale za svećeničko zvanje i posvećenje. Prigoda je to da se okupe, provedu vrijeme zajedno, hodočaste i obnove svoje svećeničke zavjete.

Tim su povodom u srijedu 12. lipnja posjetili Varaždinsku biskupiju. Osamdesetak svećenika predvođeni nadbiskupom Alojzijom Cviklom i umirovljenim nadbiskupom Marijanom Turnšekom susreli su se u Varaždinu s domaćim biskupom Josipom Mrzljakom koji je predslavio euharistijsko slavlje u varaždinskoj katedrali.

Prije početka mise nadbiskup Cvikl zahvalio je biskupu Mrzljaku na gostoprimstvu te izrazio želju za zajedničkim druženjem, obogaćenjem i razmijenom iskustava dviju susjednih Crkava.

„Ovo je dan kada mi, svećenici Mariborske nadbiskupije, zahvaljujemo Bogu za naše posvećenje, kada želimo taj dar ojačati, radovati mu se i za njega zahvaliti Bogu“, rekao je nadbiskup Cvikl.

Biskup Mrzljak u homiliji slovenskim gostima govorio je o povijesti Varaždinske biskupije, a posebno varaždinske katedrale. Podsjetio je kako su prije tri dana proslavili svetkovinu Duhova koja posvješćuje univerzalnost Crkve. U njoj nezamijenjivu ulogu imaju osobe posvećenenog života po čijem propovijedanju Riječi i slavljenju sakramenata Isus i danas dolazi čovjeku.

„Kao što smo čuli u današnjem evanđelju, Isus nije došao dokinuti zakon i proroke, nego dopuniti.  Tako i mi nastojimo samo još više dopunjati sve ono što nam je Isus govorio i vidjeti što mi trebamo činiti u ovo današnjem vremenu, kako mi kao svećenici moramo biti u našim narodima i ondje gdje nas Gospodin šalje. Vjerujem da će ovaj naš današnji susret ponajprije oko Isusa živoga, uskrsnuloga, biti plodonosan te da ćemo nadahnuti Duhom Božjim još više promišljati o svom poslanju“, poručio je biskup Mrzljak.

U poslijepodnevnim satima svećenici iz Slovenije hodočastili su u svetište Predragocjene Krvi Kristove u Ludbregu, gdje im je duhovni nagovor uputio preč. Anđelko Košćak, rektor Nadbiskupskoga bogoslovnog sjemeništa u Zagrebu, nakon kojeg su imali euharistijsko klanjanje.

„Euharistija je ta iz koje mi svećenici živimo, iz koje proizlazi naš duhovni poziv, naše misništvo. Danas želimo na posebni način ojačati svoju vjeru u sakrament euharistije i zahvali Bogu za taj dar“, rekao je nadbiskup Cvikl.