Budi dio naše mreže
Izbornik

SVETA STOLICA PRIMILA POHVALE ZBOG ZAHTJEVA KARDINALA POUPARDA ZA PROMICANJEM ETIČNOSTI U FILMU

Vatikan (IKA )

Vatikan, 24. 9. 1999. (IKA) - Sveta Stolica primila je bujicu pohvala zbog zahtjeva kardinal Paula Pouparda filmskim producentima da "ponovno otkriju putove koji vode do proizvodnje nezaboravnih filmskih ostvarenja". Predsjednik Papinskog vijeća za kult

Vatikan, 24. 9. 1999. (IKA) – Sveta Stolica primila je bujicu pohvala zbog zahtjeva kardinal Paula Pouparda filmskim producentima da “ponovno otkriju putove koji vode do proizvodnje nezaboravnih filmskih ostvarenja”. Predsjednik Papinskog vijeća za kulturu pomno je pratio nedavni filmski festival u Veneciji. U pismu organizatorima festivala kardinal je zatražio da “kino-dvorane prestanu biti zatočenici spolnosti i nasilja, teme kojima je današnji svijet opsjednut, i ostave ih iza sebe u sutonu ovog stoljeća i krenu (naprijed) prema zori novog tisućljeća”.
Predstavnici svijeta kulture, osobito filmske industrije, uputili su pismo zahvale Svetoj Stolici na poticaju koji je francuski kardinal dao venecijanskom festivalu. Među pismima su i neka političke prirode. Nesumnjivo, jedno od najneočekivanijih je pismo koje je poslalo iransko veleposlanstvo pri Svetoj Stolici u kojem se zahvaljuje Katoličkoj crkvi na njezinu zauzimaju u obrani dostojanstva svih ljudskih osoba u svijetu filma. U podužem pismu pohvaljen je prinos kardinala Pouparda u promicanju dostojanstva žen(, prema kojima se neka suvremena filmska ostvarenja odnose kao prema čistom tržišnom sredstvu.