Budi dio naše mreže
Izbornik

Sveta Stolica za potpunu zabranu kasetnog streljiva

Ženeva (IKA)

Sveta Stolica potvrdila je protivljenje kasetnom streljivu i na online konferenciji pozvala sve zemlje na potpisivanje konvencije Ujedinjenih naroda protiv kasetnoga streljiva, prenosi Vatican News 26. studenoga.

Stalni promatrač Svete Stolice pri UN-u u Ženevi nadbiskup Ivan Jurkovič upozorio je na konferenciji da se kasetno streljivo i dalje upotrebljava u ratnim sukobima i uzrokuje ljudske žrtve i ekološku štetu. Izrazio je žaljenje što konvenciju, prihvaćenu na Konferenciji u Dublinu 2008. godine a na snagu je stupila 2010. nakon što ju je ratificiralo 30 zemalja, još uvijek nije potpisalo svih 130 zemalja.

„Što ćemo više uložiti u potpunu zabranu kasetnoga streljiva i razoružanje, to će manja biti cijena humanitarne pomoći“, istaknuo je nadbiskup. Sveta Stolica pokušat će uvjeriti zemlje koje još nisu potpisale konvenciju da to učine, jer to dugujemo žrtvama iz prošlosti kao i onima koje će to tek postati a koje smo mogli zaštiti potpunom zabranom kasetnog streljiva, poručio je stalni promatrač Svete Stolice pri UN-u.

Ključne riječi:
jurkovič kasetno streljivo