Budi dio naše mreže
Izbornik

Svetkovina Bogojavljenja i 35. obljetnica biskupskog ređenja mons. Komarice

Banja Luka (IKA/TABB)

Na svetkovinu Bogojavljenja, 6. siječnja, svečanu koncelebriranu misu u banjolučkoj katedrali Sv. Bonaventure predvodio je banjolučki biskup Franjo Komarica, koji slavi 35. obljetnicu biskupskoga ređenja.

S biskupom su koncelebrirali pomoćni biskup Marko Semren, rektor katedrale Pero Ivan Grgić i umirovljeni župnik Jerko Klinc. Na početku slavlja biskup Semren pozvao je vjernike da „danas posebno“ mole za biskupa Komaricu u prigodi trideset i pete obljetnice njegova biskupstva.

Biskup Komarica u uvodu mise podsjetio je kako je svetkovina Bogojavljenja u Crkvi starija od svetkovine Božića, a sa svojim sadržajem univerzalnija. Pozvao je sve da skrušenošću i raskajanošću otvore svoju nutrinu za Božji blagoslov, za poticaje Duha Svetoga i djelovanje Božjeg milosrđa koje im Krist nudi po svojoj Crkvi.

Podsjetio je i da cijela Crkva na današnju svetkovinu obilježava Dan svetog Djetinjstva, kada molimo i prikupljamo milodare za djecu u misijama. Preporučio je vjernicima da i oni u svoju osobnu molitvu uključe nadbiskupa metropolita vrhbosanskog kardinala Vinka Puljića, koji je prije trideset godina također u Rimu primio biskupsko ređenje.

U propovijedi je najprije pojasnio kako „danas imamo dva razloga za zahvaljivanje Dobrom Bogu“: prvenstveno – što „smijemo pripadati njegovoj Crkvi, kojoj je Pastir i Vođa u sretnu vječnost sâm utjelovljeni Sin Božji“, a zatim njegov osobni razlog što ga je „Krist, Vječni pastir naših duša – unatoč slabostima i ograničenostima prije trideset i pet godina, po rukama nasljednika apostolskog prvaka Petra, … svetog pape Ivana Pavla II. opunomoćio, dao vlast i zapovijed da svim ljudima i narodima propovijeda Radosnu vijest, da posvećuje ljude i vodi povjerene mu Kristove vjernike u ovoj biskupiji“.

Zatim je protumačio sadržaj svetkovine Bogojavljenja na temelju pročitanih svetopisamskih riječi. Naglasio je kako su mudraci s Istoka „zapravo uzorak svih onih ljudi koji traže Boga“, te bi „trebali biti i nama svojevrsni putokazatelji na našem zemaljskom putovanju, kako bi ono imalo uvijek za cilj Isusa, Sina Božjeg i Marijina“.

Osvrnuo se na obvezu Isusovih učenika da raznose po svim narodima Radosnu vijest o Bogojavljenju. Zadaća je to prvenstveno direktnih nasljednika Isusovih apostola – biskupa. U kontekstu biskupske službe – jedinstvene u Kristovoj Crkvi od apostolskih vremena – biskup Komarica se prisjetio događaja na Trgu Sv. Petra i u bazilici Sv. Petra u Vatikanu prije trideset i pet godina, citirajući riječi tadašnjeg pape sv. Ivana Pavla II., upućene Gradu i svijetu, te posebno tadašnjim ređenicima iz Europe, Južne i Sjeverne Amerike te Afrike i Azije. Protumačio je shvaćanje svoga biskupskog služenja: „Bogu služiti znači provoditi dosljedno njegovu svetu volju“, te zašto je uzeo za svoje biskupskog geslo riječi iz psalma 118: „Gospodin je moja snaga i moja pjesma“.

Spomenuo je i godine svoje biskupske službe „pune dramatičnih događanja, izazova i beznadnih situacija“ i brojne „razloge i potrebe“ govoriti o Božjoj vjernosti u raznim kušnjama našeg života na zemlji. Posebno se osvrnuo i na aktualnu kušnju koronavirusa, koja je „razotkrila jednu drugu daleko opasniju pandemiju duhovne bijede, malovjernosti, sebičnosti, ustrašenosti pa i beznađa. Razotkrila je nužnu potrebu duhovnog obraćenja i usklađivanja naših odnosa s Isusom“. Upozorio je da ćemo se nakon zaustavljanja pandemije koronavirusa morati „truditi živjeti razboritije i odgovornije“. Pozvao je vjernike da „s optimizmom nastave i novu etapu našeag zemaljskog hodočašća prema sretnoj vječnosti“.

Biskup Komarica je na kraju zahvalio Bogu za sve brojne i drage suradnike i dragocjene prijatelji i dobročinitelje za njihove molitve, žrtve i druge vidove pomoći u njegovom obnašanju biskupske službe. Pozvao je sve nazočne da se zalažu i dalje za očuvanje i promoviranje života pravednosti, za izgradnju pravednog mira, za rješavanje aktualnih socijalnih i društvenih izazova i problemima, da „svatko učini ono što može i što Bog od njega očekuje, kako bi i Bog s nama i preko nas učinio ono što on može i hoće“.

Na slavlju mise se zbog poštivanja epidemioloških mjera okupilo 35 vjernika laika za 35 godina biskupove službe. Poslije mise misari su se s biskupom Komaricom zadržali u dvorani Ordinarija u ugodnom druženju i pjesmi. Na objedu su se oko biskupa – osim ukućana – okupili i neki od svećenika i redovnica iz grada. Biskup Komarica je u posljednjih nekoliko desetljeća najstariji po biskupskom ‘stažu’ od svih biskupa u hrvatskom narodu i regiji.

Ovogodišnje liturgijsko obilježavanje svetkovine Bogojavljenja u središtu Banjolučke biskupije započelo je u večernjim satima u utorak 5. siječnja, koncelebriranom misom i obredom blagoslova vode, što je predvodio rektor Grgić. Nastavljeno je i svečanom Večernjom molitvom koju je predvodio biskup Semren, koji je vodio i obred blagoslova prostorija Biskupskog ordinarijata.