Budi dio naše mreže
Izbornik

Svetkovina Rođenja sv. Ivana Krstitelja i ivanjski krijes u Desmericama

Desmerice (IKA)

Uoči svetkovine Rođenja sv. Ivana Krstitelja u mjestu Desmerice u župi sv. Jurja u Zagorju Ogulinskom, svečano je proslavljen zaštitnik mjesne kapele.

Kapela je blagoslovljena i posvećena sv. Ivanu Krstitelju prije osam godina, otkad se svetkovina njegova rođenja izuzetno svečano slavi u širem ogulinskom kraju. U nazočnosti više stotina vjernika i hodočasnika misu je predslavio župnik Zagorja i Modruša vlč. Ivica Miloš, dok je pjevanje predvodio župni zbor iz Zagorja uz orguljsku pratnju Bernarde Puškarić. Misi su nazočili i predstavnici lokalnih vlasti.

„Malo koji blagdan ima uočnicu, kao što je slučaj s rođenjem Ivana Krstitelja, najvećeg rođenog od žene, kako je za njega rekao Isus. U svom životu utirao je sin Zaharije i Elizabete put za dolazak Spasitelja, Sina Božjega“, poručio je na početku propovjednik vlč. Miloš.

„Zbog prigovora kralju Herodu završio je u tamnici te je umro mučeničkom smrću. Ivan je imao ulogu nadziranja, kao što često u našim životima netko odgovoran nadzire naše postupke, poput roditelja. Iako im se ostvarila želja da kao stariji roditelji dobiju sina, ime mu nisu, po starom židovskom običaju, nadjenuli po ocu – Zaharija, već Ivan, po hebrejskom ‚Bog je milostiv, ili Bog vam se smilovao‘. Ljudi su u Ivanu prepoznali prst Božje sudbine, a on ih je stalno pozivao da se obrate. Koliko je to obljubljen svetac, govori slučaj iz svetišta u Podmilačju kod Jajca, gdje ga štuju i muslimani i pravoslavci“, zaključio je vlč. Miloš.

Nakon mise održano je druženje hodočasnika uz glazbu, hranu i piće, te je zapaljen ivanjski krijes.