Budi dio naše mreže
Izbornik

Svetkovina sv. Frane svečano proslavljena u Šibeniku

Šibenik (IKA)

Svetkovina sv. Franje Asiškoga svečano je proslavljena u ponedjeljak 4. listopada u njemu posvećenoj crkvi u Šibeniku.

Središnje slavlje mise predvodio je generalni definitor Reda franjevaca konventualca za srednju Europu fra Igor Salmič iz Slovenije.

Fra Igor je u propovijedi govorio o povjerenju u Božju providnost. „Sveti je Frane, želeći otputovati u Siriju, silom prilika zbog nepovoljna vremena, završio u ovim dalmatinskim krajevima, pa se to činilo kao neuspjeh. Ali je vjerojatno zahvaljujući upravo tom njegovom boravku u nekom od ovdašnjih gradova ili više njih, franjevaštvo ovdje već od onoga vremena prisutno pa sve do današnjih dana. Život trebamo planirati, ali također u događajima trebamo čitati Božju volju, što Bog od mene očekuje. Franjo se u početku kao mladić želi dokazati u borbi, u viteštvu, da mu se ljudi dive. A Bog ga je vodio drugim putem, drugom vrstom viteštva gdje stoljećima privlači pažnju i zanimanje nebrojenih sljedbenika i štovatelja“, poručio je predslavitelj.

Brojni hodočasnici i vjernici iz Šibenika i okolice te članovi Franjevačkoga svjetovnog reda (OFS) i Vojske Bezgrješne koji se okupljaju u crkvi sv. Frane (Hrvatsko nacionalno svetište sv. Nikole Tavelića) za svetkovinu su se pripremali devetnicom u čast Serafskog Oca. Tijekom bliže trodnevne priprave redovnici Samostana sv. Frane održali su duhovnu obnovu za članove OFS-a.