Budi dio naše mreže
Izbornik

Svetkovina sv. Ivana od Križa u Karmelu u Mariji Bistrici

Marija Bistrica (IKA)

U samostanskoj crkvi Karmela Majke Božje Bistričke i bl. Alojzija Stepinca u Mariji Bistrici svečano je 14. prosinca proslavljena svetkovina sv. Ivana od Križa. Euharistijsko slavlje predslavio je o. Đani Kordić, OCD.

U koncelebraciji mu se pridružio vlč. Antun Motočić, koji je ujedno i predvodio trodnevnu pripravu za svetkovinu. U propovijedi je o. Kordić približio prisutnima lik o. Ivana od Križa kao duhovnog oca u Karmelu ali i jednog od najvećih mistika koje je Rimokatolička Crkva ikad imala. Jedna od osobitih milosti ove svetkovine za današnji trenutak Crkve, Karmela i svijeta krije se u činjenici da Ivan od Križa kao duhovni otac upućuje sve vjernike prema vrhuncu duhovnog puta.

„Današnja svetkovina svetog oca Ivana od Križa svakom njegovom duhovnom djetetu koje mu je Bog dao i povjerio govori: Ti nisi za zemaljsko. Imaš orlovsko srce, srce za let. To je takav otac koji vodi na sam vrh“, istaknuo je.

„Što je odlika oca? Kad otac kaže svom djetetu da nešto može, ono to može. Kad on kaže da si stvoren za vrh, onda to primaš od njega. I u današnjoj svetkovini primamo to izravno, ali on nikada nije daleko od nas, sveti otac Ivan od Križa. … On ti kaže da vjeruje da možeš.“ Prema riječima Adrienne von Speyer „nitko nikad nije molio takvim intenzitetom“ kao Ivan od Križa.

Pozvavši prisutne vjernike da dozvole svetom ocu Ivanu da i danas svojim plamenom zažari njihovu molitvu, o. Đani završio je istinitim pozivom i obećanjem: „Nema molitelja kojeg je molitva razočarala“.

Svečanim himnom Te Deum vjernici su u zajedništvu s karmelićankama dali hvalu Bogu za dvadeset i jednu godinu molitve, šutnje i rada Karmela u Mariji Bistrici u spomen na kanonsko utemeljenje samostana 14. prosinca 1998. Po završetku misnog slavlja vjernici su imali prigodu za čašćenje relikvija sv. Ivana od Križa, a o. Đani ostao je u kratkom susretu sa zajednicom u govornici samostana.

 

Ključne riječi:
o. Đani Kordić OCD