Budi dio naše mreže
Izbornik

Svetkovina sv. Kuzme i Damjana proslavljena u Kašteliru

Kaštelir (IKA)

Župa Kaštelir u Porečkom dekanatu proslavila je svetkovinu nebeskih zaštitnika sv. Kuzme i Damjana u utorak 26. rujna 2023. svečanom misom poldanicom.

Misu je predslavio don Josip Vidas, svećenik Krčke biskupije. Suslavili su svećenici iz okolnih župa. Sve okupljene uvodno je pozdravio domaći župnik Želimir Bagavac.

Na početku homilije, don Josip je naglasio da je župna svetkovina prilika i prigoda za razmisliti i obnoviti neka razmišljanja o životu, a sveci koje slave, sv. Kuzma i Damjan, mogu biti izazov i poticaj u našoj osobnoj vjeri.

Danas u društvu ima mnogo onih koji nešto predlažu na svakome polju, i svi čini se stoje iza svoje istine, iza onoga što govore. Međutim, kada se malo bolje razmisli, zna se da iza te istine ne stoji ta osoba koja govori, jer nitko ne bi bio spreman za istinu za koju se zalaže podnijeti mučeništvo poput mučenika – rekao je propovjednik.

„Čini se, da je čovjek danas sposoban nešto prodati, učiniti da u nešto povjerujemo i učinimo onako kako nam je sugerirano, ali sve ima svoju granicu, bilo fizičku, bilo vremensku. No, kad govorimo o vjeri, o mučenicima tu ne stoji nikakva ograničenost. Oni su bili spremni za Božju istinu dati svoj život. To je istina više od one koju su sami mogli govoriti“, ustvrdio je.

Nadalje je vjernicima poručio da se danas nalaze na jako niskoj stubi koja ih blokira, a ti mučenici iz 4. stoljeća, pa i bl. Miroslav Bulešić, im govore što je Božja istina koju je Bog stavio u njihova usta da svjedoče svojim životima. „I oni su sve bespogovorno dali za Boga. Bili su mučenici za vjeru. Čovjek se zamisli i upita: koja je snaga bila u njima da su bili spremni na takvo herojsko djelo. To je snaga Božja koja obuzima, proniče, i najveća nevolja nije ništa prema onome što Bog daje.“

Propovjednik je posvijestio da u današnjem društvu vrijednosti nisu najvažnije. „Svi govore o miru, toleranciji, o ljepoti govora, o tomu da smo pozvani prihvati svakoga. Možda kao nikad u povijesti čovječanstva govori se o ljudskim pravima i o tomu da se zaštiti svakoga. No, mogli bismo se danas pitati što je s ratom u Ukrajini, što je s nemirima po čitavom svijetu, što je s mnogim nepravdama koje se događaju. Je li istina koju mi zagovaramo i živimo u modernom svijetu prava istina koju ćemo provesti u djelo, ili je samo mrtva riječ“, primijetio je.

„Možda nećemo moći nešto napraviti drugdje, ali možemo napraviti u svojoj sredini, u svojoj obitelji, gdje su svađe, podijeljenosti, nerazumijevanja. Možda možemo učiniti nešto za svoga supružnika, djecu, roditelje, susjeda, za onoga koji je siromašan. To su ona mjesta kamo smo mi danas poslani. Stoga, svaki župni blagdan, pa i ovaj bi imao smisao i svrhu kada bi se nešto od toga moglo dogoditi, kada bi mogao u svome srcu osjetiti radost i veselje zato što sam nešto dobro učinio, da bi u svom srcu mogao osjetiti duh Božji, da sam nešto od sebe oduzeo da bi dao drugima, bilo to malo moga vremena, napora, žrtve. Mnogo je načina da bi mogao nešto oduzeti od sebe da bi mogao dati drugome da bi ovo sjeme koje je palo na zemlju donijelo plod.“

„Dok molimo nebeski zagovor svetih mučenika za naše dane, za naše mjesto, za naše obitelji, za naše mlade i djecu, budimo otvoreni da i mi čujemo Božji glas i poziv. Možda nećemo svoj život predati Bogu, ali možemo dati najbolje od sebe. Najlakše je dati novac, ali važno je dati nešto od sebe, dati sebe. Onaj trenutak dokle ću praštati i trpjeti, dokle mi je podnositi, tu se događa taj trenutak kada je čovjek pozvan dati još više i tad dobiva čudesnu snagu od Boga. Svaki put kad nam je teško i kad se otvorimo Bogu, On uzvrati na razne načine i tada kažemo da je to Božje djelo“, rekao je na kraju don Josip.

Na kraju mise, uz župnikove zahvale, župljani su predslavitelju predali prigodni dar.

Po završetku mise održana je svečana procesija s relikvijama po ulicama Kaštelira.