Budi dio naše mreže
Izbornik

Svetkovina sv. Majke Terezije od Isusa u Karmelu Majke Božje Bistričke

Marija Bistrica (IKA)

Svetkovina sv. Majke Terezije od Isusa (Avilske) u petak 15. listopada u Karmelu Majke Božje Bistričke i bl. Alojzija Stepinca proslavljena je svečanom euharistijom koju je predvodio dominikanac fr. Alojz Čubelić.

U propovijedi se fr. Alojz prvenstveno bavio temom ljubavi, koja je itekako obilježila život sv. Terezije od Isusa, obnoviteljice Karmelskog Reda i crkvene naučiteljice. Dapače, može se reći da je bila i temeljna stvarnost koja je obilježila njen život. „Ljubiti znači smjerati povrh vlastite osobe, ići ususret drugome, što pretpostavlja neki zaborav sebe, rupu u svom zatvorenom svijetu, neki dio pustolovine. … U svakom činu ljubavi postoji čin povjerenja u drugoga, ali rizik nesporazuma je golem“, pojasnio je fr. Alojz. „Ljubiti znači primati bez zadrške ljubljeno biće, izdupsti, iskopati za njega jedno mjesto u srcu, u našem životu, dopustiti da budem uznemiren…“. Sve ovo možemo vidjeti i u životu sv. Terezije od Isusa koja je na takav način ljubila Boga i time pokazuje i utire put svima nama. Na završetku propovijedi fr. Alojz je poručio: „Ljubav je jedina zapovijed Kraljevstva Božjega. Još više, ona jest Kraljevstvo Božje. Svaki put kada ljudsko srce započinje istinski ljubiti, Kraljevstvo Božje se izgrađuje. Svaki put kad se odnos ljubavi ustanovi među osobama nešto od Trojstva se pojavljuje u ljudskom univerzumu, zato što je ona postojani poziv na jedinstvo, zato što je ona stvarateljska, zato što povezuje osobe poštujući ih u njihovom pojedinačnom poletu, zato što je ona zajedništvo i izvor radosti, zato što je nikakvo ograničenje ne može zaustaviti. Ljubav izražava Boga i njemu vodi.“

Koncelebrirali su domaći župnik i rektor svetišta Majke Božje Bistričke vlč. Domagoj Matošević i redoviti misnik bistričkog Karmela vlč. Antun Motočić.

Euharistijskim slavljem karmelićanke su zahvalile Bogu za dar sv. Majke Terezije Karmelu i Crkvi. Trodnevnu duhovnu pripravu za njenu svetkovinu u bistričkom je Karmelu predvodio vlč. Motočić.