Budi dio naše mreže
Izbornik

Svetkovina Velike Gospe proslavljena u Slatinama na Čiovu 

Slatina (IKA)

U Župi Uznesenja BDM u Slatinama na otoku Čiovu proslavljena je u subotu 15. kolovoza svetkovina zaštitnice. 

Trodnevnu duhovnu pripravu, svečano misno slavlje i procesiju predvodio je salezijanac don Ivan Šibalić iz Župe Marije Pomoćnice – Zagreb, uz suslavlje župnika don Ante Čulića, fra Matije Matoševića, fr. Petra Galića, OP, don Stipana Bodrožića i don Miroslava Rubića. Pjevao je župni zbor pod vodstvom glazbenika Miroslava Miše. Svetkovina je okupila mnoštvo Gospinih štovatelja iz župe i Trogirskoga dekanata kao i inozemne goste, uz poštivanje epidemioloških mjera.

„Danas se pojavila neka nova bolest, pred kojom je cijeli svijet stao – pokušavamo se boriti protiv nevidljivog neprijatelja  – koronavirusa, koji nam je promijenio ovozemaljski život. U ovoj nezgodi možemo shvatiti da smo na ovoj zemlji samo u prolazu i da se naša duša treba vrati svom izvoru – Bogu“, kazao je don Ivan na početku homilije.

„Za vrijeme svoga života i Majka Marija je bila u neizvjesnosti i nesigurnosti. Nije znala što će biti s njezinim brakom, a nije imala niti dom. U ona su vremena bile prisutne različite bolesti, poput kuge i gube“, nastavio je, dodavši da „svatko od nas, poput Marije, treba biti spreman postati svjedok u ovoj suznoj dolini“.

„Na nebu smo dobili zagovornicu i majku. Mi, kao narod nazivamo je svojom kraljicom – kraljica Hrvata. Velika je i važna stvar što imamo Majku na nebu, koja neće zaboraviti svoju djecu te joj se možemo utjecati i moliti. Moramo se moliti s istinskom vjerom, a ne samo po tradiciji naših baka i djedova. Vjera nas jača i spašava u svim nevoljama, jer imamo Majku na nebu koja nas zagovara kod svog sina Isusa Krista – Boga svemogućega“, istaknuo je propovjednik.

„Već imamo svjedočanstvo zagovora naše Majke Marije. S njezinom su krunicom oko vrata naši branitelji obranili Domovinu, a u njenu čast trči se Sinjska alka – spomen na svladavanje neprijatelja, 1715. godine“, dodao je. „Kada bi danas, u ovo teško vrijeme, opet došla krunica u hrvatske obitelji – nastalo bi čudo. Zato vas pozivam, dragi Slatinjani, u ovoj nevolji otvorite svoje domove Majci nebeskoj, kako bi ona ušla u vaša srca. Bez straha treba ići naprijed s hrabrošću da kao kršćani – katolici na nebu imamo zagovornicu koja nam je uvijek spremna pomoći“, zaključio je don Ivan.

Pri kraju misnog slavlja nazočnima se obratio župnik don Ante Čulić, zahvalivši don Ivanu Šibaliću na poučnim mislima, kao i braći svećenicima te svima koji su na bilo koji način pomogli da se svetkovina proslavi na dostojanstven način.