Budi dio naše mreže
Izbornik

Svetkovina Velike Gospe proslavljena u Ugljanu

Ugljan (IKA)

Župna svetkovina Uznesenja Blažene Djevice Marije na nebo svečano je proslavljena u ponedjeljak 15. kolovoza u Ugljanu.

Prijepodnevno misno slavlje predvodio je župnik na splitskom Neslanovcu don Roko Celent, a svečano večernje slavlje i procesiju s likom Gospe Ugljanske mladomisnik Zadarske nadbiskupije i imenovani župnik Pašmana i Neviđana-Mrljana don Mario Mršić.

U prisustvu brojnih vjernika, župljana, hodočasnika i turista, don Mario je tumačio značenje blagdana koji se slavi. „Smrt je nastupila kad su Adam i Eva zgrješili, ali grijeh i smrt nisu bili dio Božjega nauma. Ulaskom u Marijin život Bog nam nudi spasenje. Dogmu o Marijinu uznesenju na nebo proglasio je papa Pio XII. 1950. godine, ali to ne znači da je Crkva tek tad počela vjerovati da se to dogodilo. Ono što je stoljećima vjerovala, Crkva je proglasila dijelom službenog nauka“, rekao je predslavitelj.

Propovjednik je u nastavku govorio o neznatnosti i poniznosti, krepostima koje je Djevica Marija posjedovala. Istaknuo je da je istinska veličina u vjernosti pozivu i nasljedovanju puta koji Bog čovjeku predlaže, a istinska poniznost kada čovjek nije usredotočen na sebe već na Boga. Zaključujući homiliju rekao je da će svi dionici kraljevstva Božjeg biti uzneseni na nebo pa zato Mariju treba gledati kao putokaz i već danas živjeti životom dostojnim neba nasljedujući Mariju koja je pošla Isusovim stopama.

Nakon popričesne molitve ugljanski župnik don Marko Dokoza zahvalio je don Mariju na dolasku  u župu u Ugljanu, koja se nalazi u Ugljansko-pašmanskom dekanatu kojega će on, po preuzimanju službe župnika u Pašmanu, biti dio. Župnik Dokoza pozdravio je i braću svećenike don Roka i don Filipa Celenta, koji su po djedu podrijetlom iz Ugljana, a već su drugu godinu sudjelovali u proslavi župne svetkovine. Izrazio je nadu da će dogodine to postati tradicija.

Nakon misnog slavlja žene i djevojke odjevene u tradicionalnu ugljansku nošnju, članice udruge „Điran“, ponijele su lik Gospe Ugljanske u procesiji ulicama mjesta. Zavjetna ikona Gospe Ugljanske napisana je 2021. godine prema liku Gospe, koji se nalazi na Ugljanskom triptihu i zavjetni je dar Ugljanaca za blagoslov i obraćenje djece i mladih. Zato je župnik predvodio molitvu Gospine krunice na tu nakanu.

Povratkom lika Gospe Ugljanske u župnu crkvu i mladomisničkim blagoslovom predslavitelja završeno je večernje slavlje svetkovine Velike Gospe. Svetkovanje župne zaštitnice bit će zaključeno na blagdan sv. Roka misnim slavljem u crkvi Svih Svetih u Gornjem Selu na Ugljanu.