Budi dio naše mreže
Izbornik

Svibanjski broj Malog koncila

Zagreb (IKA)

Povijesnom fotografijom na naslovnici, kojom je zabilježen događaj spuštanja vrha sjevernog tornja katedrale u srcu domovine, objavljen je najnoviji broj Maloga koncila – Maka, dječjega vjerskog mjesečnika.

Na svoje 52 stranice Mak je postao pisano svjedočanstvo kako se u ovom bremenitom vremenu i posebnim okolnostima, uz vjeru u Boga koji je (za)uvijek s nama, sve podnosi i ustrajno u dobru živi. I to zahvaljujući brojnoj djeci – „Božjim glasnicima“, koji su slanjem svojih priloga, riječju i slikom to pokazali: od onih koji u svojim obiteljima žive svoju vjeru u „kućnim crkvama“; od živog sjećanja na predivnu djevojčicu Anamariju Carević koja je nesretno stradala u potresu; vjeroučitelja, kateheta i djece koji su slali vjeronaučne radove nastale u “nastavi na daljinu”, sve do onih radoznalih koji u pismima postavljaju „vjernička“ pitanja Blažu, i onih neumornih u rješavanju nagradnih zadataka i pitalica te u slanju likovnih i literarnih radova za rubriku „Pišemo, rišemo“. Uz takve “makovce” Mak ne posustaje, naprotiv, svojim brojnim i zanimljivim prilozima i rubrikama želi – osobito u ovo doba – biti siguran ali razigran, radostan putokaz u duhovnom rastu i obogaćivanju. Tako se u rubrici „Očenaš izbliza“ pojašnjava zaziv „…Izbavi nas od zla“, dok je „Dramolet“ ispunjen zanimljivim dijalogom o (ne)postojanju „Isusu u virtualnom svijetu“. Papa Franjo u svojoj rubrici poručuje „Ne bojte se!“, a u rubrici „Uzori vjere“ čitatelje se upoznaje sa svetcima koji „štite“ od koronavirusa i kojima se možemo molitvom utjecati u zaštitu i očuvanje od bolesti. O životu s koronavirusom govore i “Pisma iz misija”, iz daleke Ruande, kao i prilozi rubrika “Saznajemo za vas” i “Geomak”.

Mak – naslovnica

Marijin mjesec u svibanjskom “Maku” obilježen je prilogom o svetištu tamnopute Gospe Guadalupske iz Meksika, tako da – još snažniji i uvjereniji u ono što je zapravo u životu najvažnije – ne zaboravimo naše mame niti jedan dan, a osobito na Majčin dan. U iskazivanju nježnosti i potvrde da su nam važne i voljene, pomoći će rubrika „U kuhinji“, s receptom za jednostavan i zdrav kolač za mame ili pak „Jestivi leptir“, koji se prema uputama rubrike „Znam sam“, može lako izraditi i darovati. Obojiti se i darovati može domišljata bojanka „S Marijom i Isusom – u prirodi“, te kartonski umetak na kojem je “Harmonična svibanjska razglednica”, posvećena Majci Božjoj, za čiju se izradu može kao nagradu osvojiti lijepu Makovu majicu!

Uz brojne katehetski prilagođene zadatke, u “Maku” se, na zabavan način, nešto novo može naučiti i uz “Aforizme za djecu”, “Proletuše” te uz rubriku “Zoomak” u koju su „doletjele“ neobične ptice iz još neobičnijeg “Tupikograda”. Kako “narasti” u dobročinstvu savjetuje tekst rubrike “Rastimo u vrlinama”, najnoviji “Psihotest” otkriva makovcima što je to “šarmantnost”, a cijeli svibanjski broj zaokružuju zagonetačke poslastice, među kojima se, povodom Dana državnosti, „ponosno“ ističe „slikopunjaljka“ hrvatskih boja i korijena, na posljednjoj korici Maka!