Budi dio naše mreže
Izbornik

Svibanjski Vjesnik Đakovačko-osječke nadbiskupije

Đakovo (IKA/TU)

Biskupsko ređenje mons. Ivana Ćurića i „Pučka pobožnost“ glavne su teme Vjesnika Đakovačko-osječke nadbiskupije za mjesec svibanj.

Bogat prilog o biskupskom ređenju đakovačko-osječkoga pomoćnoga biskupa Ivana Ćurića, popraćen brojnim fotografijama, prijevodom i originalom Apostolskog naloga, opisom i mislima uz biskupski grb, cjelovitim zahvalnim govorima te pojedinostima i službama koje su uveličale liturgijski obred nalazi se u prvom dijelu broja, a fotogalerija i latinska verzija grba novoga biskupa krase omot.

Slijede prilozi vezani uz temu broja o kojoj su pisali: Anđelo Maly („Moliti s Biblijom i uz Bibliju“); Veronika s. Nela Gašpar („Ponovno vrednovanje marijanske pučke pobožnosti i obnova krunice“); Danijel Patafta („Franjevački doprinos pučkoj pobožnosti“); Krešimir Šaf („Gospa od Čudotvorne Medaljice i sveta Katarina Labourè); Anita Lučić („Božansko Srce puno ljubavi“) te Suzana Vuletić („Iskrivljene slike religioznosti“).

Hrvoje Kalem u Konfinalijama nastavlja svoje „Bilješke o sakramentima (II.)“, a nadbiskup Marin Srakić feljton „Sve za vjeru i jedinstvo naroda (5)“. Zvonko Pažin u Liturgijskim zborovanjima piše o „Sprovodnoj misi“, propovijedi su pripravili: Ivan Andrić, Josip Bošnjaković, Mario Brkić, Krešimir Čutura i Tomislav Ćurić, a euharistijsko klanjanje za duhovna zvanja uz Nedjelju Dobrog Pastira Josip Filipović.

U rubrici Bračno i obiteljsko savjetovalište Silvija Sokal Gojavić piše pod naslovom „Potrudimo se održavati odnos koji smo imali na početku braka“; a u Razgovoru s povodom ugostili su ovogodišnjeg jubilarca – preč. Antu Markića, župnika župe Pohođenja BDM Elizabeti i upravitelja svetišta Gospe od Utočišta u Aljmašu.

Sanja Kopunović Legetin u kolumni za vjeroučitelje Iz druge perspektive piše o „Suvremenoj nastavi“, Ana Želinski osmislila je nastavni sat o temi „Marija u evanđeljima i Djelima apostolskim“; a Krešimir Bulat pripremio je katehetski prilog „Gospodin moj i Bog moj!“ te građu za biblijske skupine „Spisi najmlađeg apostola – Ivanovi spisi“. Ivica Čatić u rubrici Upoznajmo Bibliju: Evanđelje po Ivanu piše o „Isusovu ukazanju kod Tiberijadskog mora (Iv 21, 1-14)“. U Pogledu u knjigu Dino Klem predstavlja knjigu Marija Volarevića „Žena u obitelji, društvu i Crkvi“.

Informativni dio Vjesnika donosi poruke pape Franje za Svjetski dan molitve za duhovna zvanja te Svjetski dan sredstava društvene komunikacije. Tu su i uskrsne poruke i čestitke đakovačko-osječkog nadbiskupa i metropolita Đure Hranića te srijemskog biskupa Đure Gašparovića. Između ostaloga, list donosi izvješća o posjetima biskupa Mukačeva Milana Šašika, pakračko-slavonskog episkopa Jovana Ćulibrka te generala Družbe Isusove o. Artura Sose Abascala, kao i opširan prilog o Državnom natjecanju iz vjeronauka u Đakovačko-osječkoj nadbiskupiji, o sudjelovanjima na Generalnoj skupštini Međunarodnog saveza ministranata te Međunarodnom susretu suradnika među Romima.