Budi dio naše mreže
Izbornik

SVJEDOČENJE KARDINALA PULJIĆA I BISKUPA PERIĆA U AMERIČKOM KONGRESU O PRILIKAMA U BIH

Washington (IKA/KTA )

Kongresmeni su se prvenstveno zanimali koliko SAD pridonose učvršćenju demokracije i ekonomske obnove, te do kada američke trupe trebaju ostati u BiH.

Washington, 28. 7. 2001. (IKA/KTA) – Na poziv kongresmena Henry J. Hydea, predsjednika Odbora za međunarodne odnose u Kongresu SAD-a ove godine vrhbosanski nadbiskup kardinal Vinko Puljić i mostarski biskup Ratko Perić dali su 25. srpnja svjedočanstva o prilikama u BiH. Bosanskohercegovački biskupi unaprijed su bili zamoljeni da svoje svjedočenje dostave u pismenom obliku, i koje je u skraćenom obliku pročitano pred kongresmenima i novinarima, a zatim odgovarali na postavljena pitanja kongresmena.
Kongresmen Hyde pozvao je i dr. Ejupa Ganića da dadne svoje viđenje istih prilika. Kongresmeni su se prvenstveno zanimali koliko SAD pridonose učvršćenju demokracije i ekonomske obnove, te do kada američke trupe trebaju ostati u BiH. Svjedoci su se složili u sljedećim konstatacijama:
1. Pohvalili su doprinos SAD u zaustavljanju rata u BIH te zahvalili za zainteresiranost SAD za izgradnju održive demokracije i ekonomskog oporavka.
2. S gorčinom su upozorili na prespor povratak Bošnjaka i Hrvata prognanika u Republiku Srpsku.
3. Istaknuli su potrebu izgradnje demokratskog sustava koji će biti etnički uravnotežen i uspostavljen na cijelom području BIH.
4. Unatoč presporom provođenju Aneksa 7, svjedoci su se složili da je vojna i humanitarna pomoć i dalje potrebna, uz sudjelovanje trupa i institucija iz drugih zemalja.
Dr. Ganić je posebno istaknuo kako su srpski potpisnici Daytonskog ugovora pristali na povratak prognanih Bošnjaka i Hrvata. Ako povratak onemogućuju, međunarodna zajednica bi trebala dovesti u pitanje taj entitet. Kardinal Puljić i biskup Perić istaknuli su da će se ako se istinski ne omoguće jednaka prava Hrvatima kao konstitutivnom narodu u BiH, nastaviti njihovo iseljavanje iz BiH i povećati sklonost radikalnim mjerama među nekim Hrvatima.
Žaleći se na neuvažavanje rezultata demokratskih izbora te na nasilno provaljivanje u vojarne i banke na području gdje većinom žive Hrvati, istaknuli su da se nedemokratskim metodama ne može na graditi mir i demokracija.
Sadašnje funkcioniranje dvaju entiteta, istaknuli su kardinal Puljić i biskup Perić, u dobroj mjeri ozakonjuje ratne nepravde, zato Daytonski ugovor ne bi smio biti kraj, nego početak procesa izgradnje BiH kao jedne države triju jednakopravnih naroda.
Kardinal Puljić i biskup Perić susreli su se 26. srpnja s kongresmenom Chrisom Smithom, koji je predsjednik Helsinškog odbora za ljudska prava. Istoga dana pohodili su generalnog tajnika BK SAD mons. Williama Faya, koji se iskreno zanimao za četiri bosansko hercegovačke biskupije.
Jučer su posjetili nuncija u SAD-u mons. Gabriela Montalva, koji se ugodno sjeća svoje posjete biskupijama BiH u tijeku služenja u Beogradu. Istoga dana pohodili su ambasadu BiH u Washingtonu, gdje im je u odsutnosti ambasadora Davidovića, zamjenik Zoran Perković predstavio djelatnike ambasade i govorio o njihovoj misiji. Istoga dana biskupi su se susreli s predstavnicima Kongresne komisije SAD za međunarodnu slobodu religije. Predsjednik komisije Stephen McFarlan pozorno je slušao o teškoćama vjerskih poglavara u nastojanju da ponovno izgrade porušene vjerske objekte. Zamolio je da komisiji dostave popis imovine vjerskih zajednica oduzete u doba komunističke vlasti, koju sadašnje vlasti još nisu vratile. (i07093sd/KTA)