Budi dio naše mreže
Izbornik

Svjetski dan braka proslavljen u Brestju

Zagreb (IKA)

U župnoj crkvi Dobroga Pastira u Brestju na zagrebačkom istoku proslavljen je u nedjelju 11. veljače Svjetski dan braka obnovom bračnih zavjeta i euharistijskim slavljem koje je predvodio mjesni župnik vlč. Zlatko Pavetić, izvijestila je Župa.

Navodeći u propovijedi jubilarce Bielen s najviše godina braka (60) te Križić s najmanje godina braka (5), župnik Pavetić je istaknuo da je u bračnom životu važno hoditi s Bogom jer će tako životne poteškoće biti lakše. „Danas želite reći da je vaš brak uspio i da je blagoslovljen te želite to posvjedočiti“, podsjetio je propovjednik, dodavši da je sklapanjem sakramenta ženidbe brak obilježen „sakramentalnim pečatom. Niste samo vi jedno drugom obećali ljubav i vjernost, nego je i Bog obećao ljubav i vjernost svakome od vas“.

Ljubav između Krista i Crkve vječna je i bezuvjetna, a samo prava ljubav može biti trajna te izdržati kušnje, patnje i probleme, križ, istaknuo je. „Niste samo vi zaslužni što ste kroz tolike godine ostali zajedno, zaslužni su i mnogi dragi ljudi koji su vas podržavali – roditelji, djeca, prijatelji“, dodao je.

Ustvrdio je da imaju razloga biti Bogu zahvalni i za dobre i loše trenutke kroz koje su tijekom zajedničkoga života prolazili. Sve to zahvaljujući uzajamnoj ljubavi, vjernosti i poštovanju, dodao je. „Ljubav prema Bogu i prema bližnjemu, ispravan odnos čovjeka prema Bogu garantira i ispravan odnos čovjeka prema čovjeku. Svi smo pozvani ostvariti Kristovu ljubav prema Crkvi, živeći po Isusovu zlatnom pravilu koje je mjera odnosa prema ljudima“, rekao je te dodao da je to mjera odnosa i u braku. Predvoditelj je zaželio jubilarcima još puno godina zajedničkoga života, da ih provedu u ljubavi, zdravlju, miru i veselju, uz Božji blagoslov.

Osamnaest je jubilaraca potvrdilo svoju ljubav i vjernost obnavljajući bračne zavjete, a supružnici Robert i Elizabeta Đekić predstavili su ih vjerničkoj zajednici. Svoj dijamantni bračni jubilej proslavili su supružnici Mihovila i Stanko Bielen. Četrdesetu obljetnicu bračnog zajedništva potvrdili su supružnici Janja i Vitomir Debeljak. 35. godišnjicu braka obilježili su supružnici Ljilja i Anto Tikvić.

Trideset godina braka obilježili su jubilarci Maja i Krešimir Bešen, Katarina i Darko Ingula te Sonja i Damir Zagajski. Srebrni bračni jubilej proslavili su supružnici Ivana i Željko Puček te Ksenija i Mladen Šturlić-Tupek. Dvadesetu obljetnicu braka obilježili su supružnici Mirjana i Perica Jerković, Klara i Ante Jolić, Renata i Nikica Lukarić, Petra i Ivan Križić te Gordana i Ivan Martić.

Petnaest godina bračnog zajedništva potvrdili su parovi Maja i Krešimir Božić, Tihana i Jozo Martinović, Marina i Boris Škorput te Jelena i Darko Šturlić – Tupek. Petu godišnjicu braka obilježili su supružnici Ena i Domagoj Križić. Tijekom misnoga slavlja župnik Pavetić krstio je Mariju, četvrto dijete obitelji jubilaraca Škorput.

Za uspomenu na jubilej bračnim je parovima uručen simboličan dar – na biber crijepu (simbol dugovječnosti i čvrstoće) otisnuta fotografija župne crkve Dobroga Pastira s tekstom Hvalospjeva ljubavi, imenima te brojem godina braka. Nakon euharistije i zajedničkoga fotografiranja uslijedilo je zajedničko druženje i zakuska u župnoj dvorani, izvijestila je Župa.