Budi dio naše mreže
Izbornik

Svjetski dan braka u Župi sv. Bartola u Hrastovici

Hrastovica (IKA)

U Župi sv. Bartola u Hrastovici, i filjalnoj crkvi u Budičini povodom Svjetskog dana braka, na svetoj misi koju je predvodio upravitelj župe fra Mate Bašić, obilježene su brojne obljetnice brakova.

Najstariji među njima bili su Marija i Marijan Rokić čije bračno zajedništvo traje od 14. siječnja 1954., odnosno punih 70 godina.

Osim njih svoje obljetnice proslavili su i: Katica i Jura Radučević (40), Ljiljana i Ivo Gavranović (35), Kristina i Milan Rokić (30), Valentina i Josip Karaga (25), Dijana i Josip Vračan (21) i Helena i Danijel Stamenić (15), a isto tako svoje obljetnice u Budičini obilježili su: Ruža i Marijan Jurić (50), Ankica i Ivo Laktašić (50), Jela i Mato Mandić (45), Milja i Marijan Pucović (40), Željka i Joso Mikulić (40), Jasna i Matej Mikulić (30), Ana i Joso Kovačević (20) i Ankica i Vlado Jurić (20).

U podsjećanju na to vrijeme fra Mate Bašić je u propovijedi naglasio: „Kada sam, ovih dana, išao tražiti u Maticu vjenčanih iz 1954. godine onda sam se iznenadio kada sam vidio koliko zapravo je ljudi u toj godini, u ovoj Župi, vjenčano, a vjenčano ih je 22-je, 1954. godine. Danas, u ovim godinama, dvoje-troje, to je maksimum i doista već po tome možemo vidjeti koliko je brak u današnje vrijeme u određenoj krizi. Mladi sve kasnije, pa čak nekada i nevoljko, stupaju u brak. Doima se u svijetu kao da je brak nešto što ne valja, kao da je nekakvo opterećenje, nekakav teret, kao da je nešto što ti stavlja lance oko vrata, pa je onda bolje ne biti uopće u braku“.

„U braku se i na početku, uvijek na vjenčanju, daje obećanje, u dobru i u zlu, u zdravlju i u bolesti. Dakle, brak nije ono što kako ga današnji svijet predstavlja, samo živjeti u dobru i zdravlju, nego u dobru i u zlu, u zdravlju i u bolesti, u svemu. Nije nigdje točno definirano ili pak određeno koje je to dobro, koje je to zlo, koje je to zdravlje i koja je to bolest, nego sve, e to je brak, sve se podnosi, jer ljubav sve podnosi. Sama riječ da podnosi znači da je teret, nešto te pritišče, ali ljubav i ono što pritišče sve podnosi. To je ono što je uistinu potrebno današnjim, osobito mladima staviti na srce i um, da je upravo brak to što se živi u svim radostima, žalostima, nedaćama, bolestima i to je zapravo najljepša slika ljudske zajednice, jer bez braka, bez obitelji, nema društva“.