Budi dio naše mreže
Izbornik

Svjetski dan siromaha i vanjska proslava sv. Martina u Blatu

Blato (IKA)

Župa Svih svetih u Blatu pod svim misama 17. studenoga, na 3. svjetski dan siromašnih, prikupljala je milostinju za siromašne, što se činilo i u ostalim župama i kapelama na području Dubrovačke biskupije.

Vjernici župe Svih svetih u Blatu pod župnom misom proslavili su i blagdan sv. Martina. Premda prema običaju proslava treba biti ispred kapelice posvećene tom svecu, zbog izrazito nepovoljnih i nestabilnih vremenskih prilika misa je u dogovoru s vinarima prebačena u župnu crkvu.

Svečano misno slavlje prevodio je don Željko Kovačević, dekan Korčulanskoga dekanata i župnik župe Svih svetih Blato. Na misi je pjevao mješoviti župni zbor, dok su misna čitanja između ostalog čitali predstavnik krizmanika kao i predstavnik roditelja krizmanika. Bratimi su na misi bili u civilu.

Prije završnog blagoslova, tradicionalno su blagoslovljena mlada vina te upriličen prigodni domjenak u također dobro zaštićenom dijelu ispred obližnje konobe-restorana.
Također pod svim misama u sklopu župnih obavijesti župnik je okupljenim vjernicima pokazao kako izgledaju obnovljeni relikvijari, koji se redovito nose u procesiji na blagdana sv. Vincence koje je proteklih tjedana zbog dotrajalosti drva dao na restauraciju, koju su sufinancirali župljani svojim novčanim prilozima.