Budi dio naše mreže
Izbornik

Svjetski molitveni dan - online ekumenski susret i molitva za Vanuatu

Osijek (IKA)

Međunarodni ekumenski pokret kršćanki „Svjetski molitveni dan“ i ove je godine prvoga petka u ožujku ujedinio kršćane u ekumenskoj molitvi u više od 180 zemalja, uključujući i moliteljice udruge Svjetskog molitvenog dana Hrvatska s predsjednicom Senkom Šestak Peterlin.

Članovi Svjetskog molitvenog dana Hrvatska, prijatelji i suradnici molili su za otočnu državu Vanuatu, smještenu u južnom dijelu Tihog oceana. Uz tematsko geslo „Gradi na čvrstom temelju“ (Matej 7, 24) svečanom su ekumenskom bogoštovlju, prema zajedničkom predlošku, 5. ožujka putem Zoom aplikacije pribivale članice ogranaka SMD u Zagrebu, Osijeku, Bjelovaru, Vukovaru i Vinkovcima. Pridružile su im se predstavnice SMD Srbije, Slovenije te Bosne i Hercegovine (prvi put ove godine održan SMD u 11 sati) te je 80-ak njih sudjelovalo u zajedničkom bogoštovlju SMD Hrvatska.

Molitveni je susret SMD-a pjesmom uveličao nastup Zbora medicinskih sestara HUMS-a Osijek. Bogoštovlje je ranije snimljeno uz sudjelovanje 30-ak članica hrvatskih ogranaka, od kojih 20-ak iz Osijeka. Naime, osječki ogranak ove godine sudjelovao je u molitvi SMD-a 23. put, no prvi puta on-line, umjesto uživo u crkvenom prostoru, zbog epidemiološke situacije i mjera Stožera civilne zaštite RH radi sprečavanja prijenosa bolesti COVID-19.

U svečanom bogoštovlju Osječanke je predstavljala novoizabrana dopredsjednica SMD-a i voditeljica osječkog ogranka Brigita Hengl koja je naslijedila utemeljiteljicu SMD Lidiju Obad, zatim Nataša Vukadinović (tajnica SMD Hrvatska) koja je ekumenski angažirana u nizu projekata, te članice različitih kršćanskih denominacija čija je višegodišnja ekumenska zauzetost prepoznata u lokalnoj sredini. Ovu 2021. godinu moliteljice će pamtiti jer su prvi put svi ogranci molili zajedno, a ne pojedinačno po gradovima.

Večernje je bogoštovlje otvorila predsjednica SMD-a Šestak Peterlin dobrodošlicom pozdravljajući „naše sestre i braću svuda u svijetu ‘U ime Oca, Sina i Duha Svetoga’ te pojasnivši da su molitvu za 2021. godinu pripremile žene iz Republike Vanuatua. Uvodno su molitelji upoznati s malom državom Vanuatu, koja postaje republikom 1980. godine poslije oslobođenja od francusko-britanske kolonijalne vlasti, i danas ponosno širi svoju zastavu s grbom na kojemu piše „U Bogu opstajemo.“ Naime, zastava Vanuatua sadrži: crvenu boju – označava borbu za nezavisnost; zelenu – zemlja; i žutu – kršćanstvo. Žutom bojom ispisano je slovo Y – to je oblik otoka, dok oznaka svinjske kljove simbolizira čast i palmin list – mir među ljudima. Crna boja označuje stanovnike Ni-Vanuatu.

Narod Vanuatua nije SE klanjao životinjama ili biljkama, već su vjerovali u Stvoritelja negdje na nebesima i prinosili mu žrtve. Misionari i istraživači stigli su istovremeno u 19. stoljeću. Prezbiterijanci, trenutačno najveća denominacija, osnovali su prvu crkvu 1852., a danas kršćanstvo obuhvaća približno 87 posto stanovništva.

Kršćansko vijeće Vanuatua pruža platformu za ekumenski rad crkava. Juliette Pita (rođ. 1964.) je najpoznatija umjetnica u Vanuatuu, a njezin talent je otkriven rano. Bila je prva žena koja je diplomirala na Nacionalnom institutu tehnologije. Juliette nije nikada htjela zgrtati novac jer je znala da Bog ima plan za nju i svoju zaradu poklanja svima u potrebi! Njena slika „Uragan Pam II 13.3.2015.“ prikazuje majku koja se prigiba nad djetetom i moli za njega, te je ovom slikom ilustriran poziv za sudjelovanje u bogoštovlju SMD-a.

Molitveno je zajedništvo ujedno prigoda za upoznavanje zemlje, njezine povijest i kulture, ali i prilika u kojima žive stanovnici, posebice obitelji i s kojim se izazovima suočavaju.

Tijekom bogoštovlja SMD-a, otvorenog psalmom (Ps 127) te nastavljenog molitvom zahvalnosti, pokajanja i predanja, vjernice(i) čuše tri životne priče žena iz Vanuatua ispričane u prvomu licu koje su interpretirale moliteljice. Rhetoh (Reto) je rekla: „Skrbim za obitelj kojom me je Bog blagoslovio. Moj muž i ja imamo troje djece. Slavim Boga za sve blagoslove u životu. Zahvaljujem Bogu što je on moja snaga i što mi pomaže pretočiti ono naučeno u koristan rad. U Gospodinu sam postala snažna i mudra.“

Mothy (Moti): „Bila sam primorana sama pronalaziti hranu na ulici i spavati u šupi. Stare vreće za kokosovu koru bile su moj pokrivač koji me štitio od hladnoće. Susrela sam kršćane koji su mi rekli da me Bog ljubi. Nisam bila sigurna da razumijem takvu ljubav koja me prati usred mojih nevolja, ali sam joj odlučila pokloniti svoje povjerenje. Vjerovala sam da se Bog brine za mene, vjera je u meni rasla i postala izvor nade za život. Danas molim za onu djecu koja se poput mene sama probijaju kroz život.“

Jacklynda (Žaklinda): „Vjerujem da će se Bog pobrinuti za mlade ljude da rastu i pridonose blagostanju Vanuatua.“ Ispovijesti su praćene narativnim dijelom upoznavanja sa socijalno-ekonomskim stanjem u Vanuatuu i ilustrirane dokumentarnim fotografijama. U središnjemu dijelu bogoštovlja poslušana je Riječ Božja (Mt 7, 24) i promišljano o temi „Gradi na čvrstom temelju!“ uz prispodobu o mudru čovjeku – graditelju kuće na stijeni. „Ustanimo i počnimo graditi svoj dom, svoju zemlju i svijet na Isusovim riječima: ‘Sve što želite da ljudi čine vama, činite i vi njima!’ To su naši čvrsti temelji i osnova naše današnje poruke“, zaključeno je u promišljanju o djelovanju po Isusovoj riječi, o vlastitim izborima i djelovanju nadahnutom Božjom ljubavlju. Također, žene Vanuatua pozvale su sabrane u molitvenom zajedništvu da „kršćanke ustanu protiv svih oblika nasilja kako bismo zajednički izgradili pravednije društvo, provodili djela ljubavi i pomirenja, veličajući Stvoritelja jer, onima koji vjeruju, sve je moguće“, rečeno je.

Bogoštovlje je zaključeno molitvom zahvalnosti uz slavljenički voditeljičin poziv na darivanje: „SMD u Hrvatskoj svake godine pomaže potrebitima u svom okruženju, u različitim gradovima. Ove godine ujedinjuju se svi ogranci u Hrvatskoj i zajednički – djelima solidarnosti, financijskim sredstvima i molitvama – pomoći ćemo potrebitima na Banovini, području nedavno pogođenom razornim potresom. Neka Bog blagoslovi vašu velikodušnost.“ Posredničkom molitvom za Vanuatu i svijet sve sudjelovateljice online bogoštovlja istovremeno su molile te je naposljetku susret završen blagoslovom i zajednički izgovorenom nakanom: „Isus je temelj na kojemu gradimo. Slijedimo ga jer je On put, istina i život!“

Bogoštovlju je prethodila dvomjesečna molitvena priprava „Zajedno u molitvi“ održana on-line te biblijsko proučavanje/predavanje o temi ovogodišnje molitve za Vanuatu koje je priredila teologinja i filozofkinja Julijana Mladenovska Tešija iz Osijeka. Molitve su pripravile: Senka Šestak Peterlin (Zagreb), Brigita Hengl (Osijek), Ana Slišković (članica Izvršnog odbora SMD iz Osijeka), Kata Lenđel (Vukovar) i Sanja Sabljak (Bjelovar). Na poticaj Marije Znidarčić, članice zagrebačkog ogranka, SMD Hrvatska uključio se 25. siječnja u Molitvenu osminu za jedinstvo kršćana, organizirajući on-line molitvu putem platforme Zoom u kojoj je sudjelovalo pedesetak osoba iz Hrvatske. Ekumenske molitvene aktivnosti kršćanke SMD i dalje nastavljaju.