Budi dio naše mreže
Izbornik

Sydneyska nadbiskupija pokrenula je „akcijski plan pomirenja“ s australskim urođenicima

Sydney (IKA)

Sydneyska nadbiskupija pokrenula je „akcijski plan pomirenja“ s australskim urođenicima, objavila je u srijedu 7. lipnja Katolička novinska agencija KNA.

Predstavljajući akcijski plan, sydneyski nadbiskup Anthony Fischer naveo je riječi svetog pape Ivana Pavla II., koji je 1986. u Alice Springsu rekao urođenicima: „Vi ste dio Australije i Australija je dio vas.“

„Crkva neće biti onakva kakvu bi želio Isus dok ne da doprinos životu urođenika“, poručio je tada Ivan Pavao II.

KNA prenosi riječi nadbiskupa Fischera objavljene na portalu Australske biskupske konferencije: „U životu smo ostvarili veliki napredak na putu prema tim ciljevima, ali još je mnogo toga za učiniti, a taj plan treba nas dovesti na takav pravac.“
„Akcijski plan pomirenja“ (Reconciliation Action Plan – RAP) zamišljen je kao „plan osvrta“ u četiri faze. Između ostaloga, predviđa okupljanje skupine savjetnika sastavljene od Aboridžina i pripadnika male urođeničke zajednice Otočana Torresova prolaza. Skupina bi trebala voditi „strpljiv, postupan i održiv program ozdravljenja, uvažavanja i reforma kroz aktivni proces potrage za istinom“.
Prema najnovijim podacima australskog katoličkog Nacionalnog centra za pastoralna istraživanja, od 813 tisuća australskih urođenika, njih oko 135 tisuća ili 16 % su katolici. Popis pučanstva iz 2021. pokazao je da više od 90 tisuća njih živi na području Sydneya.
„Često mislimo da su Aboridžini i Otočani Torresova prolaza oni koji žive na selu i u zabačenim krajevima naše zemlje, a činjenice su suprotne“, izjavio je povjerenik za mir i pomirenje Sydneyske nadbiskupije o. Peter Smith.

„Akcijski plan pomirenja“ pokrenut je uslijed rasprave o uvrštavanju urođenika u ustav, koja je bremenita proturječjima na razini Australije, ali i među samim urođenicima. Australski bi parlament trebao već u lipnju zakonom omogućiti referendum o tom pitanju, koji bi se trebao održati do kraja godine.

Australska biskupska konferencija suzdržana je glede referenduma, a na plenarnom zasjedanju u svibnju biskupi su pozvali vjernike da pročitaju i razgovaraju o „Izjavi Uluru“, kojom je urođenička skupština zatražila uvrštenje u ustav, osnivanje povjerenstva za istraživanje tlačenja urođenika te kao posljednji korak sklapanje sporazuma između urođenika i neindigenog pučanstva, prenosi KNA.