Budi dio naše mreže
Izbornik

TEREZIJINO BEZ SLAVLJENJA U PRESNAĐI

Banja Luka (IKA )

Banja Luka, 29. 9. 1995. (IKA) - Prvi puta blagdan sv. Terezije od Djeteta Isusa, koji se slavi u nedjelju, 1. listopada, vjernici iz banjolu~ke nadbiskupije neđe mođi proslaviti u njoj posveđenom biskupijskom svetičtu, u Presna~i kod Banja Luke. Crkvu

Banja Luka, 29. 9. 1995. (IKA) – Prvi puta blagdan sv. Terezije od Djeteta Isusa, koji se slavi u nedjelju, 1. listopada, vjernici iz banjolu~ke nadbiskupije neđe mođi proslaviti u njoj posveđenom biskupijskom svetičtu, u Presna~i kod Banja Luke. Crkvu sv. Terezije od Djeteta Isusa u Presna~i, sručili su srpski ekstremisti u svibnju ove godine, a graditelj svetičta i promicatelj čtovanja te svetice, župnik Filip Lukenda ubijen je. Toga je dana, u petak, 12. svibnja ove godine, biskupijsko svetičte sv. Male Terezije uničteno eksplozivom, a župna kuđa, u kojoj su se nalazili župnik Filip Lukenda i s. Cecilija Grgiđ, spaljena je. Njihova tijela pronašena su iduđeg dana, i pokopana 14. svibnja, na groblju u Banja Luci.
Sv. Terezija od Djeteta Isusa, rošena kao Marie-Francoise-Therese Martin, godine 1873. u Alenconu u Normandiji, učla je rano u karmelski red, u kojemu se do svoje smrti godine 1897, razvijala u posebnoj svetosti, o ~emu je na poticaj poglavarice, napisala autobiografiju pod naslovom “Povijest jedne duče”. Godine 1923, to~no 26 godina nakon njezine smrti od tuberkuloze, proglačena je blaženom; dvije godine nakon toga svetom. Godine 1945. proglačena je začtitnicom Francuske i začtitnicom misionara. Svojim porukama o bezgrani~noj milosti i ljubavi Božjoj prema svim ljudima, u ono doba kada je vjera bila viče prožeta strahom od kazne Božje, unijela je svojevrsnu duhovnu “revoluciju”, ponajviče otkrivči u Božjoj ljubavi potrebu korijenite ljubavi prema bližnjemu, koja se posebno odnosi na grečnike. Premda je njezina pojava tijekom stoljeđa dojmljivija od ostalih svetaca francuskoga govornog podru~ja – čto je vidljivo i po zainteresiranosti filmskih djelatnika koji su njen lik i život prikazali u svojim filmovima a od kojih su mnogi bili i agnostici ili ateisti – tek su u novije doba njezina nastojanja nadahnuta Evanšeljem bolje shvađena.
Sv. Tereziju od Djeteta Isusa posebno čtuju sve zajednice karmelskoga reda u svijetu, i u mučkim i u ženskim ograncima. U Hrvatskoj je poznato tradicionalno pročtenje u prvom hrvatskom Karmelu u Brezovici kraj Zagreba, te u takošer njoj posveđenoj župnoj crkvi u Miramarskoj u Zagrebu.