Budi dio naše mreže
Izbornik

Težnje i mogućnosti Crkve u novoj slovačkoj demokraciji

Nitra (IKA )

Kako upravljati ponovno stečenom crkvenom imovinom? - Dušebrižništvo u vojsci, u tamnicama - Izobrazba svećenika za rad s Romima - Kako osmisliti vjerske programe na televiziji

Nitra, 27. 1. 1994. (IKA) – Katolička Crkva u Slovačkoj želi na suvremeni način upravljati imovinom koju joj je komunistička vlast bila oduzela a sadašnja joj vlast vraća. Slovačka biskupska konferencija upravo je na svom zasjedanju u Nitri ustanovila posebnu Komisiju za upravljanje crkvenom imovinom. Bit će to međubiskupijska komisija pri Tajništvu biskupske konferencije. Namjesto da se vraćenom crkvenom imovinom nestručno i neekonomično upravlja iz pojedinih župa ili drugih manjih crkvenih ustanova, stručno vođenje crkvenoga gospodarstva iz zajedničkog središta donosit će mnogo više koristi ne samo Crkvi nego i narodnoj zajednici. Tako će Crkva mnogim građanima osigurati sigurna radna mjesta i zajamčene prihode.
Biskupi su tom prilikom raspravljali i o ustrojstvu dušobrižništva za vojnike. O tome je slovački metropolit, trnavski nadbiskup Jan Sokol razgovarao s ministrom obrane Andrejčakom. Vojnicima koji to žele treba pružati ne samo priliku za sudjelovanje u bogoslužju nego i mogućnost da svoju vjeru sustavno upoznaju.
Biskupi su izrazili želju da se u svakoj slovačkoj biskupiji bolje uredi svećeničko služenje u tamnicama. Ni tu nije riječ samo o podjeli sakramenata, nego i o pružanju duhovne pomoći i vjerske pouke.
Pomoćni biskup Bernard Bober iz Košica kojemu je povjerena posebna skrb za dušebrižništvo među Romima, zauzeo se za posebne, prikladne načine crkvenog okupljanja za Rome i za to da se župnici i drugi crkveni djelatnici na područjima gdje ima Roma posebno pripreme za takvu djelatnost.
Glede religijskih ili vjerskih programa na televiziji slovački biskupi su vrlo ozbiljno upozorili da se to ne smije svesti na vjerski folklor, nego da to mora biti promišljena djelatnost koja će s kršćanskog stajališta unapređivati cjelovitu čovječnost.
Biskupi su uspostavili vezu i s Ministarstvom prosvjete, tražeći da se i učenicima stručnih škola omogući vjeronauk.
Upravo u doba održavanja te biskupske konferencije u Nitri tamošnji biskup kardinal Jan Korec 22. siječnja navršio je 70 godina života, svi nazočni biskupi slavili su zahvalnu misu, a nadbiskup Sokol čestitao mu je zbog hrabre vjernosti kojom je izdržao komunističke progone. (Jan Sokol je nadbiskup u Trnavi, a nije kardinal; Korec je biskup u Nitri, koja je u sastavu trnavske metropolije, te kao takav sufragan nadbiskupu Sokolu, ali je također kardinal.)