Budi dio naše mreže
Izbornik

Tomaso Cechini nakon četiri stoljeća ponovno u Hvaru

Hvar (IKA )

Koncert ansambla "Responsorium" u hvarskoj katedrali

Hvar, (IKA) – U sklopu Hvarskih ljetnih priredaba u organizaciji Grada Hvara 16. srpnja u hvarskoj katedrali održan je koncert ansambla “Responsorium” iz Zagreba na kojemu su izvedeni “Madrigali et canzonette a tre voci” Tomasa Cecchinija (1580. – 1644.). Bio je to poseban i jedinstveni glazbeni i kulturni događaj, budući da je Tomaso Cecchini prije četiri stoljeća iz Splita došao u Hvar i u hvarskoj katedrali je djelovao kao kapelnik i orguljaš. Većinu svojih djela maestro Cecchini skladao je upravo u Hvaru.
Neposredno pred Cecchinijev dolazak u Hvar, u gradu je bilo sagrađeno kazalište, danas poznato kao najstarije komunalno kazalište u Europi. Gradnja kazališta, kao i boravak i djelovanje T. Cecchinija u Hvaru svjedoči da je Hvar u tom povijesnom razdoblju bio jedan od navitalnijih kulturnih središta u Dalmaciji i prema današnjim kulturnim shvaćanjima bio je istinski “europski grad”.
Skladbe pod nazivom “Madrigali et canzonette a tre voci” izvodili su glazbenici: Jelena Čilaš (sopran), Martina Klarić (sopran), Darko Solter (bas bariton), Augustin Mršić (viola di gamba), Sarah Louise Ridy (barokna harfa), Istvan Konya (chitarrone) i Mario Penzar (čembalo i umjetničko vodstvo).
Skladbe Tomasa Cecchinija, skladane u Hvaru prije četiri stoljeća i posvećene jednoj plemićkoj hvarskoj obitelji, a izvođene u hvarskoj katedrali u našem tzv. “modernom” vremenu posvjedočile su uvijek živu “dušu” istinske glazbe koja uzbuđuje, uzdiže i zanosi, te koja duhovno hrani dušu čovjeka, žednu iskonske ljepote, što su izvrsnim muziciranjem potvrdili članovi zagrebačkog ansambla “Responsorium”, a publika ih nagradila oduševljenim pljeskom.