Budi dio naše mreže
Izbornik

Tradicionalni 15. pohod župljana Župe Plešce na Svetu Goru

Plešce/Čabar (IKA)

Već 15. godinu u kontinuitetu, u subotu 22. kolovoza, održano je hodočašće vjernika iz sela i Župe Plešce na Svetu Goru, nadbiskupijsko svetište Majke Božje Karmelske.

Još za vrijeme župnika, pok. Josipa Malnara, započelo je ovo hodočašće na inicijativu g. Marka Smole, zaljubljenika u povijest goranskog kraja. Hodočašćem se povezao glavni žrtvenik crkve Presvetog Trojstva s prikazom Uznesenja i krunjenja Majke Božje s glavnim žrtvenikom Majke Božje Karmelske. Uz vjernike iz župe Plešce, Majci Božjoj Svetogorskoj hodočastili su i župljani iz župa: Brod na Kupi, Kuželj, Turke, Gerovo, Čabar, Tršće i Prezid.

Na početku mise upravitelj župa Gerovo i Hrib, te upravitelj nadbiskupijskog svetišta, vlč. Ivan Marković, pozdravio je okupljene hodočasnike. Misno slavlje predvodio je upravitelj župa Kupske doline, među njima i Župe Plešce, vlč. Josip Tomić.
U propovjedi je istaknuo značenje i važnost Marijinog kraljevanja u životu pojedinaca, obitelj, društva i Crkve. Blagdan Majke Božje Kraljice zaključuje osminu blagdana Uznesenja BDM, tako se i naš život zaključuje nagradom nebeskom ukoliko stavimo Krista u središte našeg života, rekao je vlč. Tomić.
Misu je predpjevao župni zbor iz Plešci, a na kraju mise obavljen je tradicionalni blagoslov poljskih trava prema Rimskom obredniku iz 1929.

Nakon mise i ophoda glavnog žrtvenika Majke Božje Karmelske, upravitelj svetišta je nazočnim hodočasnicima blagoslovio svete krunice koje su vjernici mogli kupiti nakon mise.