Budi dio naše mreže
Izbornik

Tradicionalnim izvijanjem barjaka barjaktari predstavili svoje župe i crkve iz kojih su stigli na Festu

Dubrovnik (IKA)

Na svetkovinu sv. Vlaha, u srijedu poslijepodne 3. veljače, na poljani između katedrale Gospe Velike i Biskupske palače u Dubrovniku održano je tradicionalno izvijanje barjaka.

Izvijanjem barjaka župa, crkava, kapelica i bratstava barjaktari su pozdravili ove godine apostolskog upravitelja Dubrovačke biskupije riječkog nadbiskupa koadjutora mons. Matu Uzinića i festanjule Ivicu Đurđevića-Tomaša i Ivicu Vrlića, kao i opet nastanjenu i okićenu Biskupsku palaču. Biskup im je podijelio blagoslov.

Na ovom redovitom dijelu crkvenog programa Feste sv. Vlaha okupio se veliki broj barjaktara pristiglih iz cijele biskupije sa željom da i na ovaj način ponosno predstave svoju župu ili crkvu biskupima koji sudjeluju na festi. Svaki barjaktar se prije samog izvijana predstavio navodeći ime župe iz koje dolazi i broj godina sudjelovanja u ovoj drevnoj tradiciji.

Među onima koji su izvijali barjake bilo je onih koji su izvijali barjake prvi put i onih koji u ovoj tradiciji sudjeluju više desetljeća pokazujući svoju vještinu izvijanja barjaka. Barjaktare su gledatelji pozdravljali pljeskom iako ih ove godine zbog epidemioloških mjera nije bilo u tako velikom broju kao inače. Program je vodio katedralni župnik don Marin Lučić.

Ključne riječi:
barjaci Festa sv. Vlaha