Budi dio naše mreže
Izbornik

Trinaesti molitveni susret unutar trećega ciklusa „Lectio divina“

Osijek (IKA)

U organizaciji Instituta za novu evangelizaciju „Sveti Ivan Pavao II.“ u četvrtak, 23. ožujka u pastoralnim prostorima Nadbiskupskog vikarijata u Osijeku održan je trinaesti molitveno-biblijski susret unutar novoga ciklusa „Lectio divina“.

Uz voditelja vlč. dr. Davora Vukovića, susretu su nazočili i đakoni unutar programa đakonske pastoralne godine te vlč. dr. Ivan Benaković, koji je održao prigodno razmatranje. Susret je počeo zajedničkom molitvom koju je predvodio vlč. dr. Davor Vuković. Zahvaljujući tehničkoj podršci koju je osigurala Anamarija Buzgo, susret su pratili i sudionici online, preko videoveze na YouTube kanalu Duhosa. Snimka Lectio divina ostaje dostupna na YouTube kanalu Duhosa za sve zainteresirane.

Za temu je odabran ulomak iz Knjige proroka Joela koji donosi poziv na pokoru (Jl, 2, 12-17). Prvi korak Lectio divina je čitanje (lectio) odabranog biblijskog teksta. Uslijedilo je razmatranje (meditatio) u kojem su protumačene neke teme pročitanog ulomka.

Vlč. Benaković pojasnio je temeljne probleme koje pred čitatelja stavlja Knjiga proroka Joela. U ovome kratkom biblijskom spisu centralna tematika je prikaz Dana Gospodnjega kao Dana suda. Iz navedenog razloga knjigom dominira prikaz izraelskog naroda kao onoga koji je potreban obraćenja i pokore jer je Dan suda u viziji proroka Joela već došao, kako je vidljivo iz analize hebrejskog teksta Knjige proroka Joela. Tekst Joel 2, 12-17 upućuje na važnost obraćenja srca, jer je Dan Gospodnji već došao te čovjeka poziva na tješnje povezivanje s Gospodinom, naglasio je dr. Benaković.

U tekstu su svećenici prikazani kao oni koji su posrednici spasenja za narod. Oni trebaju svečano trubiti u trublje na Sionu, kako bi narod koji se udaljio od Gospodina pozvali na obraćenje. Sion o kojemu govori prorok je mjesto boravka Gospodina, odnosno mjesto hrama u tradiciji židovskog naroda. Ujedno je to i mjesto ponovnog Božjeg dolaska o svršetku svijeta. Budući da se mi kao vjernici nalazimo u korizmenom vremenu, Crkva tekst u Joel 2, 12-17 koristi u svojoj liturgiji kako bi nam naglasila važnost tješnjeg povezivanja s Gospodinom kroz pokoru i djela ljubavi. Kroz djela pokore i ljubavi pokazat će se kako smo srcem prionuli uz Boga, ne bi li jednom prispjeli u puno zajedništvo s njim, istaknuo je vlč. Benaković.

U razmatranje o ovim, ali i o drugim temama na temelju pročitanog odlomka, uključili su se i ostali sudionici susreta. Nakon razmatranja (meditatio), uslijedila je molitva (oratio) nadahnuta pročitanim tekstom. Nakon molitve, sudionici su ostali u tišini i kontemplaciji (contemplatio) te promišljanju o konkretnom djelovanju. Susret je završen zajedničkom molitvom. Sljedeći susret Lectio divina predviđen je za srijedu, 5. travnja u 19.30 sati u pastoralnim prostorima Vikarijata u Osijeku.