Budi dio naše mreže
Izbornik

Trodnevnica sv. Jakovu apostolu u šibenskoj katedrali

Šibenik (IKA)

U katedrali Sv. Jakova u Šibeniku održana je od 22. do 24. srpnja trodnevnica nebeskom zaštitniku, na kraju koje je Mješoviti katedralni zbor održao koncert „Svetom Jakovu na dar“.

Prvoga dana voditelj je bio ekonom i biskupov tajnik don Roko Glasnović, koji je vjernicima istaknuo primjer sv. Marije Magdalene kao uzora u vjerskom životu svakom kršćaninu. Istaknuo je nužnost pouzdanja u Božju volju, a kao jedan od problema duhovnog života naveo je polovičnost i odgađanje, poručivši da se Kristu čitav čovjek treba predati i to bez odgađanja.

Drugoga dana trodnevnice, u petak 23. srpnja, misno slavlje predvodio je župnik župe Pohođenja BDM – Njivice don Gabrijel Jagarinec. Nakon a nakon mise predavanje “Ivan Pribislavić-meštar u sjeni meštra” održao je Dario Mikulandra, predstavivši rezultate svog dvogodišnjeg istraživanja lika i djela toga umjetnika koji je bio neposredni suradnik velikog Jurja Dalmatinca ali i samostalni umjetnik i autor cijelog niza umjetnina. U glazbenom dijelu nastupio je ženski komorni sastav katedralnog zbora koji je izveo talijanski napjev Alta Trinita Beata iz 15. stoljeća.

Posljednjega dana trodnevnice, u subotu 24. srpnja, misno slavlje predvodio je generalni vikar Šibenske biskupije mons. Marinko Mlakić. Nakon slavlja Mješoviti katedralni zbor održao je koncert „Svetom Jakovu na dar“. Na repertoaru su bila klasična djela poznatih autora.  Koncert je završio orguljaškom  improvizacijom Nikole Lovrića Caparina na „Himnu svetom Jakovu“, a himan je na samom kraju zbor i otpjevao. Zborom je ravnala voditeljica prof. Jelena Mikulandra, objavljeno je na mrežnim stranicama Šibenske biskupije.