Budi dio naše mreže
Izbornik

Trodnevnica uz svetkovinu župne zaštitnice sv. Jelene Križarice u Zaboku i proslava bračnih jubileja

Zabok (IKA)

Od 17. do 19. svibnja u župi Svete Jelene Križarice u Zaboku održana je trodnevna duhovna priprema uoči župnog blagdana. Duhovnu obnovu predvodio je p. Josip Sremić iz Družbe Isusove koji je voditelj mnogobrojnih duhovnih obnova u Opatiji kako za svećenike tako i za vjernike laike a rado se odazvao na poziv župnika vlč. Marijana Culjaka.

Vjernici su mogli čuti nadahnute propovijedi i pridružiti se molitvi za duhovnu obnovu i rast  župe, hrvatskog naroda i čitavog svijeta. Uoči proslave dana Župe i Grada Zaboka u nedjelju 19. svibnja misno slavlje predvodio je p. Sremić uz koncelebraciju preč. Silvija Milina, dekana senjskog i župnika u Sv. Jurju vlč. Tomislava Krajačića i župnika Marijana Culjaka.

Obitelj se temelji na dubokom međusobnom odnosu muža i žene, podržanom ljubavlju i međusobnim razumijevanjem jer ljubav između oca i majke nudi djeci veliku sigurnost te ih poučava ljepoti vjerne i trajne ljubavi. Naviještati potpunu istinu o obitelji, utemeljenoj na braku poput domaće Crkve i svetišta života, velika je odgovornost sviju nas, ali vi ste to dragi slavljenici potvrdili svojim životom i primjerom. Obitelj može napredovati, rasti i razvijati se ako omogući da u nju uđe pomoć odozgo, od Boga. Teško je nositi život bez vjere, teško je izdržati kušnje bez snage i milosti. Toga smo svjesni kao vjernici koji to možemo i svojim iskustvom potvrditi, naglasio je u homiliji p. Sremić.

Nakon homilije uslijedila je zahvalna molitva bračnih parova koju je napisao župnik Marijan Culjak, a njih ukupno 12 je ponavljanjem i zahvaljivanjem izrečenih riječi obnovilo svoju vjernost koju su si obećali na dan svoga vjenčanja s upaljenim svijećama koje su simbolizirali njihova sjećanja na sam čin sakramenta ženidbe.