Budi dio naše mreže
Izbornik

U Bagaloviću proslavljen blagdan sv. oca Pija, kapucina iz Pietrelcine

Bagalović (IKA)

U svetištu Gospe Karmelske u Bagaloviću, nakon devetodnevne i trodnevne duhovne priprave, u četvrtak 23. rujna proslavljen je blagdan sv. oca Pija, kapucina iz Pietrelcine.

Misno slavlje kojem je prethodio ophod oko crkve sa relikvijama i kipom oca Pia, u nazočnosti brojnih vjernika župa Neretvanskog dekanata, predvodio je mons. Jure Vrdoljak.

“Sveti Pio je bio toliko  pošten, jednostavan, da se dao svom Bogu, i tu leži tajna uspjeha, ako možemo govoriti o uspjehu, jer samo Bog uspijeva, i svaki uspjeh pripada Bogu. Tajna  svetosti sv. Pia leži u povezanosti s Bogom, a stvarnost naših padova, kad se udaljimo od Boga. Ako smo s Bogom – onda uspijeva Bog u nama i po nama izgrađuje ovaj svijet svojom  ljubavlju, i to je htio sa svetim Pijom. Htio  je jednostavno u njegovu dušu utisnuti svoj biljeg, biljeg svoje  milosti, i taj biljeg očitovao se preko 50  godina. Toliko se s Kristom poistovjetio, teško je to i zamisliti”, rekao je među ostalim o veličini svetog Pija u homiliji mons. Vrdoljak.

„Kad vas vaši najbliži progone, kad vas ne shvaćaju, kad vas zatvaraju u tamnice i osuđuju,  kad vam oduzmu i čast i  dobar glas, i ljudsko, pa čak i svećeničko dostojanstvo, nije  jednostavno ostati u svemu tome,  ali padre Pio je blagoslivljao, opraštao …

Govoreći o važnosti svete ispovijedi i euharistije, onome u čemu trebamo nasljedovati oca Pia, ne samo se diviti ovom dragom svecu, rekao je: “Bože, što mi činimo od svete ispovijedi? To je susret s Bogom milosrđa, dobrote, s Bogom koji nam oprašta grijehe, zapravo to je  ulazak u more koje te čisti, koje te kupa od svih prljavština, pogotovo onih potajnih grijeha kojih nisi svjestan a koje samo Bog zna, jer nije grijeh samo ono što se izvana vidi. Zato ne smijemo nikoga suditi, jer, samo  Bog može prosuditi svaki grijeh, samo Bog može prosuditi svakog čovjeka, samo On daje zadnje  usmjerenje na koncu vremena”, naglasio je.

“On promatra Boga, promatrajući lica i srca pokornika, on gleda Krista raspetoga, Raspetu Ljubav, samo što ne kaže – gle ovo Božansko Srce koje toliko ljubi, koje je puno milosrđa“, rekao je promatrajući kip Padra Pia. “Potrebni smo milosrđa, pažnje, nježnosti, razumijevanja, ne možemo je dobiti od ljudi, možemo je dobiti od Boga, kako je dobio ovaj svetac. On se borio, nije se predavao, nije rekao ja to ne želim  a kod nas je svaka druga riječ – ja to ne mogu, ne želim”.

“Samo nas Bog najbolje poznaje, koliko god pokušavali uvijek iznova razumjeti jedni druge, nitko nas tako ne može razumjeti kao Bog. Ima križeva u životu koje ne može nitko ponijeti nego Bog, teški, preteški su za razumjeti, ima rana koje samo Bog može liječiti, i samo Bog ima lijek za te naše rane, rane naših grijeha, osobnih, obiteljskih, rane koje su ranile odnose s našim bližnjima unutar naših obitelji, susjedstva. S grijehom neposlušnosti, ušlo je zlo u čovjekovo srce  – svih sedam glavnih grijeha nosimo u sebi  i tko će nas  liječiti od tog otrova ako ne Bog  po sakramentu  obraćenja, sakramentu pokore, gdje treba pokoriti sebe,  omaknuti od zla, ono od nas neće”.

“Nitko kao ti Gospodine, nitko mi tako ne može oprostiti, tko će ti oprostiti ako  neće Bog, tko te može toliko ljubiti, ako ne Bog, koji je Otac, Stvoritelj neba i zemlje“. Sveti Padre Pio se koncentrirao na tu Božju milosrdnu ljubav i poistovjetio se potpuno s Isusom Kristom, toliko bio u mistici, promatranju, motrenju apsolutne Božje ljubavi, koja nadilazi sva vremena, sve ljude, koja je  vječna, i zato se sv. Padre Pio posvetio komunikaciji s Bogom  i s dušama. Njegove ispovijedi nisu dugo trajale, jer to nije psihološki razgovor. U svojim spisima kazao je – nekad iz pristojnosti saslušam pokornika, ali već znam što je unutra… Neka nam sveti Padre Pio podari milosti tako potrebne, da shvatimo veličinu i vrijednost svete ispovijedi i sakramenta novog života i euharistije, nekrvne žrtve Gospodina našega Isusa Krista, to vam doista želim draga djeco Božja, da tako svi izgrađujemo Božje Kraljevstvo u našim srcima već ovdje na zemlji”, zaključio je homiliju mons. Vrdoljak.

U koncelebraciji su uz župnika don Damira Bistrića bili prečasni don Stipe Jerković, don Mladen Margeta, don Siniša Paušić, don Jurii Mecler i don Ivan Kovačević koji je tijekom trodnevnice predmolio molitve iscjeljenja, ozdravljenja i oslobođenja, kada je vjernicima podijeljeno i bolesničko pomazanje. Slavlje je uzveličao župni zbor kojim ravna prof. Marija Maja Jerković i pučki pjevači. Osim župnog zbora, tijekom trodnevnice, pjevao je bend mladih Župe sv. Ilije, solisti Selma Oršulić, prof. Jerković, Anđela Brečić  i Branko Medak, koji je napisao i uglazbio pjesmu „Padre Pio moli za nas“, koja je  pjevana na početku misnih slavlja.

Na kraju je župnik vlč. Bistrić zahvalio svima koji su pridonijeli veličini ovog desetodnevnog slavlja na vanjskom oltaru svetišta Gospe Karmelske, u želji i nadi, da će župa uskoro moći ponovno hodočastiti u San Giovanni Rotondo, gdje se, kako je rekao iz svog, iskustva mons. Vrdoljaka i mnogih – samo šuti i promatra, kao u raju.