Budi dio naše mreže
Izbornik

U Bujama proslavljena svetkovina Presvetog Trojstva i spomen sv. Servula

Buje (IKA)

Vjernici Župe sv. Servula u Bujama proslavili su u nedjelju 26. svibnja svetkovinu Presvetog Trojstva i spomen svog nebeskog zaštitnika.

Središnje euharistijsko slavlje predslavi je rektor sjemeništa „Redemptoris Mater“ u Puli vlč. Alejandro Castillo Jimenez, uz koncelebraciju domaćeg župnika vlč. Marcina Madeja.

Proslava je započela tradicionalnom procesijom s kipom sv. Servula iz crkve Mater Misericordiae. U procesiji je sudjelovalo mnoštvo djece i mladih u povijesnim svečanim odorama bratovština. Nakon blagoslova polja koji je predvoditelj udijelio s vidikovca na trgu ispred crkve Mater Misericordiae, procesija je nastavila put do župne crkve sv. Servula.

U homiliji, vlč. Castillo Jimenez je čestitao dan zaštitnika župe i grada te je poželio svima obilje Božjeg blagoslova. Ukazujući na prvo misno čitanje, naglasio je kako se u pogledu na prošla vremena očituju divna Božja djela. „Djela koja je Bog učinio kad je stvarao čovjeka, kad je progovorio na Brdu Sinaj, čudesa kada je izveo izabrani narod iz ropstva, te ga doveo u obećanu zemlju. To nam pokazuje kakav je Bog. Ono što kao Crkva danas činimo, kad slavimo naše zaštitnike, nije ništa drugo nego preispitivanje onoga što je Bog učinio u njihovim životima, u našem slučaju ovog mladića i mučenika. Način na koji ste se pripremali za ovaj blagdan pokazuje odgovor: svjedoči da je kršćanski narod ponosan i zahvalan za ono što je Bog. Kad slavimo naše svece, ne slavimo ih kao neke nedostižne uzore. Gledajući ovog mladića koji je podnio strahote muka, ne gledamo na to mučeništvo kao plod njegove dobre volje. Ono što je Bog učinio preko njega, plod je njegove suradnje sa Božjom milošću, njegove suradnje s Bogom. Stoga, danas slaveći naše svece, znamo da Bog i danas nastavlja činiti velika djela koje je činio od početka svijeta“, naglasio je.

„Danas nam Bog govori da je zajedništvo moguće, da s Duhom Svetim možemo pobijediti đavla, da s Duhom Svetim u nama mogu biti poništene sve prepreke zla koje nas dijeli jedne od drugih. I sv. Servul nam svjedoči da je moguće ljubiti do kraja oslonjen na Isusa Krista“. Podsjećajući kao je sv. Servul križem pobijedio zmaja, propovjednik je pozvao vjernika da se zagledaju u Krista Raspetoga. „Na tom raspelu vidimo Božju ljubav, a to je ljubav koju je opisao sv. Pavao: ljubav koja se ne nameće, ne pamti zlo, svemu se nada, sve vjeruje. To je Kristova ljubav koja je besplatna, koja nadilazi naše slabosti i jedina može među nama stvoriti jedinstvo. Zato poput sv. Servula uzmimo križ i vjerujmo da nas Bog ljubi, da je prisutan u našim životima i da ako u poniznosti srca imamo malo Duha Svetoga možemo pobijediti onoga koji stoji između nas i Boga, onoga koji stoji između nas i tvoga bližnjega i tako ćemo kušati snagu pobjede Isusa Krista nad zlim. Zato Isus kaže ja sam s vama do svršetka svijeta. To je jedina garancija koju nam Bog daje“, zaključio je.

Svetkovini je prethodila dvodnevna duhovna priprava. U petak 24. svibnja misu je predslavio župni vikar u Bujama vlč. Rafael Villergas Castano, a u subotu 25. svibnja župni vikar porečke katedrale Uznesenja Blažene Djevice Marije na nebo vlč. Boško Čatlak.

Relikvije sv. Servula čuvaju se u katedrali sv. Justa u Trstu.