Budi dio naše mreže
Izbornik

U Burkini Faso pronađeno tijelo ubijenog svećenika

Ouagadougou (IKA)

S velikom je žalošću nadbiskup Banfora u Burkini Faso, monsinjor Lucas Kalfa Sanou, u pismu koje je uputio zajednici objavio da je pronađeno tijelo oca Rodriguea Sanona, svećenika koji je nestao 19. siječnja, prenosi hrvatski ured Vatican Newsa u petak 22. siječnja.


Još uvijek su nejasne okolnosti toga što se se dogodilo na području na kojem su, kako izvještavaju mjesni izvori snaga sigurnosti, prisutne džihadističke snage i skupine bandita koje djeluju također u susjednim zemljama, Obali Bjelokosti i Maliju.

Nadbiskup je pozvao na snažnu molitvu za mir duše ubijenog svećenika, povjeravajući je milosrdnoj božjoj ljubavi. Prošlog je utorka otac Rodrigue Sanon krenuo iz Soubaganyedougoua u Banforu, glavni grad pokrajine, no nikada nije stigao na svoje odredište, kako je sljedećeg dana u jednom priopćenju objavio nadbiskup Lucas Kalfa Sanou. Svećenikov je automobil kasnije pronađen napušten na cesti. Pretpostavlja se da je najvjerojatnije bio otet.

Predsjednik Kaboré obećao je povratak sigurnosti i stabilnosti

Povećanje je džihadističkih napada zabilježeno u Burkini Faso od 2015. godine. Napadi su prouzročili 1200 poginulih i više od milijun raseljenih u toj siromašnoj zemlji afričkog Sahela. Nakon velike vojne operacije u svibnju prošle godine koja je provedena zajedno s Obalom Bjelokosti, politika je malo uspjela učiniti. Predsjednik Kaboré je obećao povratak sigurnosti i stabilnosti, no cijela područja i dalje su izvan kontrole države.

Vlasti se u Ouagadougouu sa svojim regionalnim partnerima kao što su Mali, Niger, Mauritanija i Čad, te međunarodnim, poput Francuske, zauzimaju za suzbijanje terorizma, te bi zajedno ponovno morale procijeniti svoju zauzetost u veljači na sammitu u N’Djameni, tijekom kojega će se raspravljati i o budućnosti francuske operacije Barkhane.

Vjerski dostojanstvenici mete napada naoružanih skupina

Polovicom kolovoza je prošle godine Souaibou Cissé, veliki imam Djiba i predsjednik muslimanske zajednice toga važnoga grada na sjeveru, pronađen mrtav 3 dana nakon što ga je otela naoružana skupina koja je presrela autobus kojim je putovao. Godinu dana prije i župnik iz tog istoga grada, španjolski misionar, otac César Fernandez, otet je i ubijen u središnjem dijelu zemlje, izvijestio je hrvatski ured Vatican Newsa u petak 22. siječnja.