Budi dio naše mreže
Izbornik

U Francuskoj išarana bista kardinala Saliegea

Pariz/Toulouse (IKA)

U Toulouseu na jugu Francuske nepoznati su počinitelji išarali bistu kardinala Julesa Saliegea, koji je postao poznat kao branitelj židova u Drugom svjetskom ratu, objavio je u ponedjeljak 20. ožujka katolički list La Croix, a prenosi KNA.

Brončana bista kardinala Saliegea (1870. – 1956.) pokraj katedrale svetog Stjepana (Saint-Étienne) u Toulouseu išarano je anarhističkim parolama do neprepoznatljivosti, piše La Croix. Između ostaloga, na bisti je napisano: „Ni Bog ni gospodin”. Toulouška nadbiskupija i gradske vlasti s ogorčenjem su reagirali na vandalizam, a u međuvremenu je započelo čišćenje biste.

Oskvrnuti sliku toga čovjeka znači nijekati njegov hrabri angažman, a to također znači oskvrnuti uspomenu na jučerašnje i današnje židove”, izjavio je toulouški nadbiskup Guy de Kerimel.

Predsjednik podružnice židovskih institucija u Francuskoj (Crif) Franck Touboul osudio je vandalski čin rekavši kako građani Toulousea moraju biti šokirani njime. Time se napada uspomena na čovjeka koji je „u Drugom svjetskom ratu bio Pravednik među narodima i primjer hrabrosti”, rekao je Touboul.

Kardinal Saliege poznat je kao simbol otpora protiv deportacija židova pod njemačkom okupacijom. U pastirskom pismu iz kolovoza 1942. nazvao je deportacije neljudskom, teškom povredom kršćanskih i francuskih vrijednosti. Židovi su kršćanima braća i sestre kao i svi drugi ljudi, napisao je tada kardinal Saliege. Režim u Vichyju neuspješno je pokušao spriječiti javno čitanje toga pisma koje je imalo velik odjek u Francuskoj. Papa Pio XII. Uvrstio je Saliegea 18. veljače 1946. u Kardinalski zbor.