Budi dio naše mreže
Izbornik

U Geislingenu proslavljen blagdan nebeskog zaštitnika sv. Leopolda Mandića

Geislingen/Göppingen (IKA)

Vjernici Hrvatske katoličke zajednice sv. Leopolda Bogdana Mandića u Geislingenu proslavili su u nedjelju, 12. svibnja blagdan svog nebeskog zaštitnika, Majčin dan, te Nedjelju Dobroga Pastira.

Euharistijsko slavlje u crkvi St. Maria predvodio je vlč. Ivan Štivičić, župnik župe Kraljice Sv. Krunice iz Nove Gradiške u koncelebraciji s vlč. Brankom Gelemanovićem, župnikom župe Bezgrešnog začeća također iz Nove Gradiške, te članovima Franjevačke provincije Bosne Srebrene voditeljem HKZ u Geislingenu fra Ivicom Jurišićem i fra Markom Hrgotom koji se nalazi na ispomoći u Zajednici.

U homiliji vlč. Štivičić je naglasio kako je život svetog Leopolda bio život molitve, predanog rada u ispovjedaonici, posta i učvršćivanja slabih u vjeri. Biti duhovni vođa ljudskih duša zadaća je koja sama po sebi traži ponajprije osobnu vjeru, čvrstu vjeru i pouzdanje u Boga. Sve su ove vrline krasile Leopolda kao redovnika i ispovjednika.

Ukazao je i na zanimljivu podudarnost, tj. da je svetac rođen upravo u Marijinu mjesecu. Jedan od njegovih životopisaca uz taj događaj zapisao je i ovo ‘Svibanjska se kraljica nježno nasmiješila tom novom cvijetu što je procvao na zemlji u njenom lijepom mjesecu i obasula ga svojom naročitom majčinskom ljubavlju’, rekao je propovjednik, te podsjetio kako je Leopold bio obasut majčinskom ljubavlju, ali ne samo naše nebeske Majke Marije nego i svoje zemaljske majke Dragice koja je u njegovu plemenitu dušu prva usadila osobitu ljubav i pobožnost prema Manji. A sam svetac kaže „već sam se kao dijete posvetio Majci Božjoj i u njoj sam našao snažnu podršku u svome zvanju“.

Vjernike je pozvao da se po primjeru sv. Leopolda i oni znaju dati voditi Marijinim rukama, a osobito u bolesti. I sam sveti Leopold bio je krhkog zdravlja, ali to ga nije priječilo da vrši svoje dužnosti i korača prema svetosti. Ozbiljno je shvaćao svoju dužnost ispovjednika i revno je vršio. Bolesti ga u tome nisu sprečavale, jer se utjecao Mariji, Majci milosti, Majci strpljivosti i Majci ustrajnosti.

Uz Nedjelju Dobrog Pastira i Svjetski dan molitve za zvanja vlč. Štivičić je naglasio kako je „biti molitelj, da Bog po Marijinu zagovoru, učvrsti sve svećenike, redovnike i redovnice u njihovu pozivu, trajna zadaća svakog vjernika“.

Na kraju mise, ovogodišnji prvopričesnici i mali folkloraši otpjevali su pjesmu „Stojimo pred tobom Marijo“, a djeca, polaznici hrvatske dopunske nastave u inozemstvu recitacijama su majkama čestitali njihov dan.

Istoga dana, Nedjelja Dobroga Pastira i Majčin dan proslavljen je i u susjednoj Hrvatskoj katoličkoj zajednici bl. Jakova Zadranina u Göppingenu, koja je također povjerena na pastoralnu skrb fra Ivici Jurišiću.

Misu je predvodio vlč. Branko Gelemanović koji je u homiliji posebno progovorio o Dobrom Pastiru. Na kraju mise o svom svećeničkom pozivu je posvjedočio vlč. Ivica Štivičić. On je nakon više od 300 godina prvo duhovno zvanje iz župe Orubica kod Nove Gradiške.

I u Göppingenu su recitacijama polaznici hrvatske dopunske nastave u inozemstvu izrekli zahvalu majkama.