Budi dio naše mreže
Izbornik

U Godinjaku osnovana udruga „Bl. s. Jula Ivanišević“

Godinjak (IKA)

U Godinjaku, filijali staropetrovoselske župe i rodnom selu blažene sestre Jule Ivanišević, jedne od Drinskih mučenica, u nedjelju 15. studenog održana je osnivačka skupština udruge „Blažena sestra Jula Ivanišević“ Godinjak.

Nakon što je himnom pozdravljena Domovina, molitvu za zagovor Drinskih mučenica Gospodinu je uputio staropetrovoselski župnik Ivan Nikolić. Zatim su pozdravljeni gosti, među njima načelnik staropetrovoselske općine Nikola Denis i predstavnici udruga koje djeluju u Godinjaku – Dobrovoljnog vatrogasnog društva, kulturno-umjetničkog društva, NK „Dinamo“ i stolnoteniskog kluba.

Poslije usvajanja dnevnog reda, o ciljevima i svrsi osnivanja udruge govorio je Tomislav Ivanišević. Rekao je da u mjestu žele osnovati udrugu koja će imati svojstvo pravne osobe, a promicat će prvenstveno duhovnost i pobožnost blaženim Drinskim mučenicama iz Družbe Kćeri Božje ljubavi, poglavito sestri Juli.

Podsjetio je na 2011. godinu i beatifikaciju Drinskih mučenica u Sarajevu, na svečanost i čin za koji su se u Godinjaku i staropetrovoselskoj župi dugo pripremali kroz brojne aktivnosti, među ostalim, trodnevnicom, kićenjem cijelog sela u slavonskom stilu i hodočašćem na beatifikaciju u sarajevsku Zetru, jer je veliki događaj i čast za selo i Župu imati blaženicu. Kasnije je otkrivena spomen-ploča na kući koja je na mjestu nekadašnje rodne kuće bl Jule. Na inicijativu grupe molitelja iz Godinjaka svake godine u selu se odvija molitveni program od dana rođenja bl. Jule Ivanišević, 25. studenog, do dana mučeničke smrti Drinskih mučenica, 15. prosinca, kada svečanu euharistiju redovito slavi požeški biskup Antun Škvorčević, a sudjeluju i sestre iz Družbe. Zatim, na pročelju župne crkve u Starom Petrovom Selu postavljen je vitraž s likom bl. Jule, u crkvi je njezina velika slika, a nabavljen je i barjak s likom blaženice.

U selo počinju hodočastiti štovatelji Drinskih mučenica, pa su vjernici Godinjaka željeli štovanje blažene sestre Jule podići na jednu višu, kvalitetniju razinu. Razmišlja se o izgradnji spomen-kuće blaženice, kao i o crkvi posvećenoj Drinskim mučenicama te o perivoju ispred crkve s kipom bl. Jule. Do sada je osigurano zemljište, dar obitelji Ivošević, a u kupnju kuće i zemljišta obitelji Ivanović uključila se općina Staro Petrovo Selo i načelnik Denis, pa danas sve spomenuto pripada Župi i čini jednu cjelinu. Cijeli prostor je očišćen i spreman za buduće aktivnosti.

Uz promicanje duhovnosti blaženica, u mjestu žele razvijati i volonterstvo i civilno društvo, lokalnu zajednicu, kulturnu baštinu itd. Žele organizirati hodočašća i prihvat hodočasnika, surađivati s Družbom Kćeri Božje ljubavi i sl.

Smatrali su da je za sve to bilo potrebno osnovati udrugu, pa su pripremili i održali osnivačku skupštinu. U opsežnom dnevnom redu, nakon usvajanja Statuta, među ostalim, izabrana su tijela koja će predstavljati udrugu i omogućiti njezin redoviti rad. Za predsjednika udruge „Blažena sestra Jula Ivanišević“ Godinjak jednoglasno je izabran Tomislav Ivanišević, za dopredsjednika Vinko Ivanišević, jedan od tri živa pranećaka blaženice. U Upravni odbor izabrani su Tomislav i Vinko Ivanišević, Mario Čuturić, Ljerka Ivanišević, Ana Akmačić, David Gašparović i Mihaela Vlainić. Nadzorni odbor čine Vlado Pospišil, Zdravko Ivanišević i Antun Topić.

Na kraju osnivačke skupštine, predsjednik Udruge Tomislav Ivanišević zahvalio je na ukazanom povjerenju, a zatim su novoosnovanu Udrugu, njezine članove i vodstvo pozdravili župnik Nikolić i načelnik Denis.

osnovana udruga „Blažena sestra Jula Ivanišević“ Godinjak – načelnik Denis / Foto: Višnja Mikić

osnovana udruga „Blažena sestra Jula Ivanišević“ Godinjak – župnik Nikolić / Foto: Višnja Mikić

osnovana udruga „Blažena sestra Jula Ivanišević“ Godinjak – barjak / Foto: Višnja Mikić