Budi dio naše mreže
Izbornik

U Gospiću održana molitvena akcija „Milijun djece moli krunicu“

Gospić (IKA)

Osnovna škola dr. Jure Turića u Gospiću priključila se u utorak 18. listopada molitvenoj akciji „Milijun djece moli krunicu“ u obliku školskog projekta.

Počeci molitvene akcije sežu u 2005. godinu, a održana je i ove godine u velikom broju zemalja, među kojima i u Hrvatskoj. Organizira je papinska humanitarna organizacija Pomoć Crkvi u nevolji.

Cilj akcije i projekta u gospićkoj školi bio je upoznati učenike sa samom inicijativom i aktivno sudjelovati u njezinu širenju i promicanju temeljnih društvenih i religijskih vrijednosti kao što su mir, međusobno zajedništvo, prihvaćanje drugoga, ljubav i suosjećanje s drugima, briga za zajedničko dobro. Na poticaj pape Franje glavna nakana na koju se ove godine moli je Marijina pomoć napaćenoj Ukrajini i drugim narodima koji pate zbog rata ili bilo kojeg drugog oblika nasilja.

U pripreme za ostvarenje projekta uključili su se najprije vjeroučenici 4.d razreda koji su s vjeroučiteljem Franjom Puškarićem izradili prigodni plakat s motivom desetice krunice. Budući da se u nedjelju 23. listopada slavi Svjetski dan misija, zrnca desetice krunice obojili su u misijskim bojama. Time su na svojevrstan način nastojali pokazati jednu od namjera ove molitvene akcije, a to je pomoći dublje razumjeti da svi (mi koji već jesmo kršćani i oni koji će djelovanjem misionara to tek postati) imamo jednog Oca na nebesima koji je milosrdan i koji nam je dao Mariju kao našu nebesku Majku.

Na dan održavanja molitvene akcije – projekta vjeroučenici 3.d, 4.d, 5.d i 7.b razreda pod vodstvom vjeroučitelja Jelene Majer, Mirele Miočević, Franje Puškarića i Leonarde Ružičke okupili su se u holu škole. Pridružili su im se župni vikar Župe Navještenja Blažene Djevice Marije u Gospiću o. Domagoj Jelača i ravnatelj škole Ivica Radošević. Vjeroučitelji su upoznali vjeroučenike s molitvenom akcijom i njezinim ciljevima, a potom su svi zajedno izmolili krunicu i napravili zajedničku fotografiju.