Budi dio naše mreže
Izbornik

U Gospiću održana sjednica Prezbiterskog vijeća

Gospić (IKA)

U biskupskom ordinarijatu u Gospiću, u ponedjeljak 6. svibnja održana je pod predsjedanjem biskupa ordinarija Zdenka Križića redovita proljetna sjednica Prezbiterskog vijeća Gospićko-senjske biskupije.

Nakon molitve Trećega časa biskup je pozdravio vijećnike, koji su se u punom sastavu odazvali na taj važan sastanak, a potom je kancelar preč. Mišel Grgurić pročitao zapisnik s prošle sjednice. Zatim je mons. Križić prikazao stanje klera u biskupiji, naglasivši kako je unatoč nedovoljnom broju svećenika “pokrivenost” župa zadovoljavajuća, te je opisao kakva je trenutačna situacija sa svećeničkim kandidatima, istaknuvši da cijela biskupija s radošću očekuje svećeničko ređenje dvojice đakona.

Potom je biskup izvijestio u kojoj su fazi planirani i već započeti projekti izgradnje samostana sestara karmelićanki u Gospiću i kapele u Srbu te obnove postojeće zgrade u dvorištu ordinarijata odnosno njezina preuređenja u svećenički dom, koje kasni zbog “slabe komunikacije na terenu”, zbog čega je biskup sa suradnicima išao na dogovor izravno u Ministarstvo kulture u Zagrebu.

Nakon toga mons. Križić podsjetio je na neke važne predstojeće događaje, kao što su posjet svećenika Bjelovarsko-križevačke biskupije (20. svibnja), prezentacija filma o štovanju Majke Božje u Gospićko-senjskoj biskupiji (21. svibnja), proslava jubileja biskupa Mile Bogovića (25. svibnja), svećeničko hodočašće na Krasno (27. svibnja), svetkovina sv. Vida i 50. obljetnica osnutka Riječke nadbiskupije (15. lipnja) te tradicionalni godišnji Svećenički dan (u Gospiću i Udbini, 25. lipnja). Potom je biskup predložio da se, prema praksi nekih biskupija, uvede početkom godine dekanatski pohod biskupu i predavanje parica, kao i da godišnje duhovne vježbe za svećenike budu svake treće godine zajedničke, što je jednoglasno prihvaćeno.

Poslije biskupova izlaganja, u kojem je nakon svake pojedine točke slijedila rasprava, kancelar Grgurić najavio je novu pastoralnu godinu 2019./2020. i vijećnici su razmotrili pojedine prijedloge za glavnu temu te su se suglasili oko prijedloga za Godinu mladih. Zatim su ravnatelj biskupijskoga Caritasa preč. Luka Blažević i voditelj biskupijskog Ekonomata (i BUZUK-a) preč. Nikola Turkalj dali izviješća i planove navedenih ureda kojima su na čelu. Susret je završio bratskim objedom u blagovalištu Ordinarijata, gdje se vijećnicima pridružio i umirovljeni biskup dr. Mile Bogović, uz razgovor o aktualnim događajima u društvu i Crkvi.