Budi dio naše mreže
Izbornik

U Kominu održan koncert u čast svetom Anti

Komin (IKA)

Župa svetog Ante u Kominu, u četvrtak 10. lipnja, počela je trodnevnu duhovnu pripravu misnim slavljem, kojem je prethodila pobožnost i iznošenje relikvijara svetog Ante.

Misu je predslavio župnik Bagalovića don Damir Bistrić u koncelebraciji župnika don Dražena Dukića. Misa je najsavršeniji dar, najsavršenija molitva u kojem se slijeva sve ono što smo danas u našoj različitosti donijeli Bogu, to je smisao našeg susreta i svakog susreta koji se događa na misi. Svaka priprava uvijek je veliki dar – da se možemo još više suobličiti s Onim koga štujemo, koji nas vodi, ne negdje drugdje, nego nas vodi Kristu. Kad znamo da Bog u životu stoji pored nas, onda ovaj naš život doista, kako kaže Pavao, uvijek nas uvodi u novost života, u svetost života, a na to smo i ja i vi pozvani – jer, uzalud moje svećeništvo i bilo koje svećeništvo, biskupstvo ili bilo koja služba unutar Crkve i obitelji – ako nećemo služiti Bogu, istaknuo je don Damir. Upozorio je i na grijeh ogovaranja – „kako reče veliki svetac današnjega doba – đavolsko opsjednuće“, te na dvoličnost, koja je tako duboko ušla u naš mentalitet.

Farizeji i pismoznanci bili su krema vjernika, vjernici nad vjernicima, a zapravo su u sebi bili truli, pred Bogom smeće društva. Znam da ste toliko puta od svetog Ante izmolili toliko toga, volio bih danas da se dogodi jedno novo čudo – da se preobrazimo u nove, snažne ljude vjere, gdje nećemo glumatati, nego biti ono što jesmo. Naš narod uvijek je bio velike vjere, rekao je propovjednik, prisjetivši se svih svećenika kroz povijest župe. „S koliko su ljubavi usađivali snagu vjere, s koliko su ljubavi davali upravo ono što je potrebno za život, a mi smo se malo zapustili. Zato, vratimo se Bogu ljubavi, Bogu milosrđa, snažnom Bogu, koji onda ima snagu svakoga od nas nanovo stvoriti u snazi ljubavi na novo čovještvo!“

Današnji svijet propovijeda Isusa Krista bez duše, Isusa Krista koji nije propovijedao Antun Padovanski, Isusa Krista koji je sve samo nije Isus Krist, zato da se ugodi meni i vama – to je ljepše čut, draže nam je čut ono što bismo mi htjeli u svom životu čut. Upozorio je također na predstavljanje knjiga ovoga ljeta, knjiga, koje će nas ‘osloboditi u snazi novih sloboda, te onih koje imaju nove temelje da se u nama začne sve ono što ne treba’… „Zato pažljivo birajte u životu što gledate i slušate, jer i vi i ja jedino možemo živjeti od Božje Riječi! Krenimo u snazi milosti Božje, otvorimo svoja srca, dopustimo da nas Bog u svojoj ljubavi preobrazi u novi život milosti, novi život svetosti. Kucajte danas ponovno na srce svetog Ante i za zdravlje i blagoslov u obitelji, za sreću, jer, nema onoga što on ne može izmoliti, nema onoga što on ne može prenijeti Bogu. Nedostaje nam više poniznosti i strpljivosti, obucimo se u Antinu poniznost, Antinu strpljivost, ljubav kojom je propovijedao Božju Riječ. Od njegova tijela jedino je govorni dio ostao neraspadnut, što zapravo nama danas govori samo jednu stvar- da se odmaknemo od nepotrebnih govora a da počnemo govoriti evanđeoski“, zaključio je homiliju don Damir.

Na kraju misnog slavlja don Damiru se uime župe zahvalila vjeroučiteljica Monika Ćopo. Slavlje se nastavilo koncertom u čast svetom Anti u Domu kulture u organizaciji udruge HKZ „MI“ Komin. Pjevale su Klape „Na uvo“ i „Kolajna“ iz Komina, Klapa „Viole“ iz Drvenika, VIS „Krila ljubavi“ iz Ploča i župni zbor Župe sv. Stjepana iz Opuzena. Program je vodila tajnica udruge Nikolina Burić. Uz zahvalu svima na kraju koncerta, predsjednik udruge Jurica Ćopo predstavnicima pjevača uručio je prigodan dar – knjigu „Bog i veslo“ (anegdote i priče Komina), dar mještanke književnice Ivanke Paul. Slijedilo je druženje uz domjenak.